*Nettavisen* Nyheter.

Kardinaler frykter overvåking

Ny teknologi skaper frykt blant kardinalene for at pavevalget i neste uke ikke skal bli så hemmelig som ønskelig.

12.04.05 12:16

Overvåkingsmetodene har blitt langt mer avanserte enn da konklaven i 1978 utpekte polske Karol Wojtyla til pave. Datahackere, avlytningsutstyr og supersensitive mikrofoner utgjør ifølge nyhetsbyrået AP et helt nytt «trusselbilde» for kardinalene som førstkommende mandag låser seg inne i det sixtinske kapellet for å velge nytt overhode for den katolske kirken.

Vatikanets egne sikkerhetsfolk nekter å kommentere hva slags sikkerhetstiltak som settes i verk i forbindelse med pavevalget. Eksperter tror imidlertid at sikkerhetstjenesten vil samarbeide tett både med italiensk politi og private sikkerhetsfirmaer.

Avansert lytteutstyr
I forkant er det også gjort mye for å beskytte valgprosessen. I 1996 innførte pave Johannes Paul II regler som forbyr kardinalene å ta med seg mobiltelefoner, datamaskiner, radioer, aviser, fjernsyn eller opptaksutstyr – for å beskytte kardinalene mot «trusselen mot deres uavhengige vurderinger».

Sikkerheten trues også av overvåking ved hjelp av sensitive mikrofoner. Lasermikrofoner kan plukke opp lyd på opptil 400 meters avstand, bare ved å gjøre opptak av vibrasjoner i et vindusglass eller en annen hard overflate. For å beskytte seg mot slik overvåking, er det ventet at alle utsatte vinduer vil bli dekkes av tunge gardiner: Det kan også bli aktuelt å spille musikk eller annen lyd for å forstyrre eventuelle forsøk på avlytting.

Risikerer utestengelse
Vanskeligere er det derimot å gardere seg mot ørsmå mikrofoner eller opptakere på størrelse med en mynt. For å forsikre seg mot denne typen avlytting, blir det iverksatt omfattende søk i områdene hvor kardinalene skal oppholde seg under valget, også dette i tråd med pavens ordre fra 1996.

Johannes Paul II oppfattet trusselen mot konklaven som så seriøs at han bestemte at den eller de som bryter taushetsløftet, risikerer å bli kastet ut av den katolske kirken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.