RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Katastrofeåret 2005

Sist oppdatert:
Året som gikk har vært preget av katastrofer og menneskelig tragedie.

Her er TV 2 Nettavisens gjennomgang av noen av de største nyhetssakene i 2005.

  • Se billedgalleri nederst i saken

Januar: Tsunami-katastrofen

Klokken 01.59 26. desember 2004, rammet et jordskjelv med styrke 9.3 på Richters skala havbunnen utenfor kysten av Sumatra. Jorskjelvet utløste en voldsom tsunami som knuste landsbyer og strandsteder til pinneved rundt det indiske hav. Over 200.000 mennesker ble drept i katastrofen, og mange er fremdeles savnet. Effektene av den voldsomme tsunamien preget fortsatt nyhetsbildet ved inngangen til det nye året.

Alt om tsunami-katastrofen. (publisert 08.01.05).

Landing på Titan

14. januar landet romsonden Huygens på Saturns måne Titan. De første bildene fra månen viste en svakt oransje overflate dekket av en metandis. Hovedmålet med Cassini-Huygens-prosjektet er å studere Saturn og dens 33 kjente måner. Prislappen er 3,3 milliarder dollar.

Lytt til Titans overflate (publisert 15.01.05)

Februar: Attentatet mot Hariri

14. februar ble den tidligere libanesiske statsministeren Rafik Hariri drept i et bombeattentat i Libanons hovedstad Beirut. Drapet utløste anti-syriske demonstrasjoner og internasjonalt press på Syria. Syria trakk sine siste soldater ut av Libanon 26. april, etter 29 års tilstedeværelse. Landet gikk inn i Libanon i 1976 under dekke av å være fredsbevarende styrker i landets borgerkrig, men beholdt 40.000 soldater i landet da borgerkrigen var over i 1990.

Ti drept i bombeattentat (publisert 14.02.05).

Mars: Terri Schiavo-saken

31. mars døde hjerneskadde Terri Schiavo etter at næringssonden hennes ble koblet fra to uker tidligere. Schiavos sak utløste en heftig debatt om aktiv dødshjelp i USA. Terris foreldre ville at hun skulle leve videre, mens hennes mann mente Terri ville ønsket å bli koblet fra sonden. President George W. Bush grep selv inn i Terri Schiavo-striden, men klarte ikke å hindre at den hjerneskadde kvinnen ble koblet fra næringssonden.

Bush trøstet Terris foreldre (publisert 31.03.05).

April: Paven dør

2. april 2005 døde pave Johannes Paul II, 84 år gammel. I løpet av få timer ble Petersplassen i Roma fylt til trengsel av 130.000 sørgende, som ville vise sin respekt for mannen som hadde ledet den katolske kirken siden 1978. Pavens hjemland, Polen, erklærte seks dagers landesorg, og Italia erklærte landesorg i tre dager. Kardinal Joseph Ratzinger fra Tyskland ble valgt til ny pave, og tok navnet Benedikt XVI. Han ble innsatt 24. april.

Alt om pavens bortgang (publisert 02.04.05).

Mai: «Deep Throat» avslørt

31. mai innrømmet den tidligere FBI-toppen Mark Felt (91 år) at han var «Deep Throat», kilden som gjorde det mulig for avisen Washington Post å avsløre Watergateskandalen. Innbruddet i demokratenes valgkamplokaler førte til at den tidligere amerikanske presidenten Richard Nixon måtte gå av i 1974. Felt ledet selv arbeidet med å finne ut hvem som sto bak lekkasjene.

«Deep Throat» er avslørt (publisert 01.06.05).

Juni: Mugabe knuser hjem

«Operasjon fjern søpla» pågår juni i Zimbabwe på ordre fra president Robert Mugabe. Bulldozere jevner slumstrøk med jorden i og rundt Zimbabwes hovedstad Harare, der fattige mennesker har bosatt seg, til dels ulovlig. Ifølge FNs beregninger gjorde «opprydningskampanjen» 700.000 mennesker hjem- eller arbeidsløse. President Mugabe hevder ødeleggelsene var nødvendige for å utrydde sykdom, og for å knuse svartebørshandlere han mener hindrer landets økonomiske utvikling.

- FN må stanse Mugabe (publisert 23.06.05).

Juli: Selvmordsaksjoner i London

Hasib Hussain (18), Lindsey Germaine (19), Mohammed Sidique Khan (30) og Shehzad Tanweer (22) gikk om bord på tre t-banevogner og en buss i London 7. juli. I tillegg til de fire selvmordsaksjonistene ble 52 mennesker drept da mennene med få minutters mellomrom detonerte bombene de hadde med seg. 21. juli forsøkte en ny gruppe unge menn å ramme byens kollektivsystem på en tilsvarende måte uten å lykkes.

Alt om terrorangrepene (publisert 07.07.05).

August: New Orleans under vann

30. august, dagen etter at orkanen Katrina feide gjennom byen, brast dikene rundt Lake Pontchartrain. Vannmassene oversvømte store deler av byen. Katrina er den tredje dødeligste orkanen som har rammet USA. Over 1000 omkom som følge av orkanens herjinger. Det tok en måned før innbyggerne kunne flytte tilbake til byen.

New Orleans under vann (publisert 30.08.05).

September: FN advarer mot fugleinfluensa

30. september: FN og Verdens helseorganisasjon advarer om at 150 millioner mennesker kan dø hvis ikke verden forbereder seg godt nok på en mulig mutasjon av viruset. Ifølge FN er det fugleinfluensaepidemien i Asia som har størst risiko for å utløse en pandemi. Det kan skje ved at fugleinfluensaviruset H5N1 omdannes slik at det kan smitte mellom mennesker.

- 150 millioner kan dø (publisert 30.09.05).

Oktober: Kjempeskjelv i Kashmir

8. oktober rammes Kashmir av et skjelv som måler 7,6 på Richters skala. Omkring 86.000 mennesker er antatt å ha omkommet i den pakistanskkoltrollerte del av Kashmir og 1350 i den indiske. Mange av de rammede områdene ligger høyt oppe i fjellene og er svært vanskelig tilgjengelige. Selv i desember, to måneder etter hendelsen, var det mange som ennå ikke hadde blitt nådd av hjelpearbeidere:

To måneder uten hjelp (publisert 02.12.05)

November: Frankrike i flammer

Nesten 9000 biler og en rekke offentlige bygninger ble påtent i løpet av tre uker med opptøyer og uro blant ungdom i franske byer. Uroen startet i en forstad til Paris etter at to tenåringer omkom på flukt fra politiet 27. oktober, men spredde seg raskt over hele landet. Franske myndigheter innførte portforbud og unntakstilstand i enkelte områder for å kue opptøyene. Omkring 3000 mennesker ble arrestert i forbindelse med vandalismen.

Ny opprørsnatt i Frankrike (publisert 13.11.05)

Desember: Rettssak mot Saddam

I desember møtte de første vitnene i rettssaken der Iraks tidligere president Saddam Hussein og sju andre er tiltalt for massakren på minst 140 sjiamuslimer fra landsbyen Dujail i 1982. Massakren skal ha blitt beordret som hevn etter et attentat mot Saddam Hussein. Vitnene har fortalt om vilkårlige arrestasjoner, tortur og voldtekter. Saddam og hans medtiltalte har gjentatte ganger gitt uttrykk for at de mener domstolen er illegitim.

Forlot Saddam-saken i protest (publisert 05.12.05)

Se billedgalleri nederst i saken

Under finner du en rekke nyhetsbilder fra 2005. Vi advarer om at enkelte av bildene viser sterke scener.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere