*Nettavisen* Nyheter.

Kate vil ikke ta løgndetektor

Madeleines mamma har ombestemt seg. - Bare PR-stunt fra starten av, sier ekspert.

19.11.07 09:38

I et intervju i september sa både Gerry og Kate McCann at de var mer enn villige til å ta en løgndetektortest for å bevise sin uskyld i datterens forsvinningssak.

Ekteparet har fremdeles offisiell status som mistenkte i saken av portugisisk politi. De håpet at en løgndetektor skulle sette en stopper for alle ryktene om at de dopet ned og drepte den fire år gamle jenta.

- Ikke interessert
Men da Storbritannias største ekspert på løgndetektorer tok kontakt, avslo Kate (39). Don Cargill er formann i både den britiske og den europeiske polygraf-foreningen.

Ifølge den britiske avisen Daily Express er han sjokkert over beslutningen.

- Jeg snakket med folk i McCanns støtteapparat og de svarte med en liste med krav det ville være umulig å tilfredsstille, sier Cargill til avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les også: - Vil angre resten av livet

- De ville at jeg skulle bevise at testen er 100 prosent korrekt, at jeg var den beste testeren og at resultatet kunne brukes i en portugisisk rettssal. Men jeg kunne ikke gi noen garantier. Selv om løgndetektortester er svært nøyaktige, er de ikke ufeilbarlige.

Ifølge Den amerikanske løgndetektorforeningen er dagens tester 98 prosent korrekte. Testene måler fysisk respons som blodtrykk, pulsrate, pust og svetteaktivitet under utspørringen.

Løgndetektorer er ikke godkjent som bevisføring verken i britiske eller portugisiske rettssaler. Men et positivt resultat kunne vært et godt våpen i kampen mot drittkasting fra portugisisk politi i media.

- Kate sa at hun ville ta en test for å bevise sin uskyld, men i virkeligheten var hun ikke interessert. Jeg ble målløs, for å være ærlig, sier Cargill.

- Forteller sannheten
- Jeg tror ikke at det var McCanns feil. Jeg satt igjen med inntrykket at hele greia var et PR-stunt for å få sympati, i en tid da Kate hadde negativt søkelys på seg.

Mandag er det 200 dager siden Madeleine McCann forsvant fra familiens ferieleilighet i den portugisiske byen Praia da Luz.

Kate og Gerry McCanns talsmann, Clarence Mitchell, sier at en det ikke er noe poeng i å ta noen test.

- Selvfølgelig skal de ikke gjennomgå noen løgndetektortest. Den kan ikke brukes i retten i Portugal, og det er reist tvil ved nøyaktigheten. Gerry og Kate trenger ikke ta noen test, fordi de forteller sannheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.