RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Katsumata (71) overtar ansvaret i atomkrisen

Foto: Scanpix/ISTEC (montasje)
Sist oppdatert:
- Jeg tenker det alle andre tenker, sier Frode Pleym i Greenpeace.

Japanske myndigheter har denne uken påvist enorme verdier med radioaktivitet i sjøvannet ved Fukushima-kraftverket. Vannet nær reaktor 1 inneholder jod som er 3.355 ganger høyere enn den lovlige verdien, melder BBC.

Det japanske selskapet Tepco, som drifter kjernekraftverket, aner ikke hvordan havet har blitt forurenset med radioaktivitet.

Sjefen innlagt på sykehus
Samtidig varsler selskapet at konsernsjef Masataka Shimizu (66) har blitt akutt syk og er innlagt på sykehus. Shimizu lider av svimmelhet og høyt blodtrykk. Det betyr at den 71 år gamle styrelederen Tsunehisa Katsumata skal overta ansvaret for krisehåndteringen ved det katastroferammede kraftverket.

- Jeg tenker det alle tenker når de hører det, men helst ikke vil si høyt. Det er ganske illustrerende for hvordan det japanske samfunnet fungerer. Det er ikke nødvendigvis de som er best egnet som får ansvaret, men gjerne de som har vært der lengst. Men for all del, han har jo nettopp startet i jobben, og det kan godt hende at han er perfekt for jobben, sier Frode Pleym i Greenpeace til Nettavisen på telefon fra Osaka i Japan.

Greenpeace har egne eksperter som har foretatt en rekke målinger både innenfor og utenfor den 20 kilometer store sikkerhetssonen rundt Fukushima-kraftverket.

Målingene til Greenpeace er tilsvarende like målingene som er gjennomført av japanske myndigheter.

- Barn og gravide bør evakueres
Men organisasjonens stiller seg likevel kritisk til japanske myndigheters håndtering av situasjonen, og mener de bør iverksette evakuering for barn og gravide kvinner i flere områder utenfor den såkalte risikosonen.

- Det er åpenbart at altfor lite gjøres, sier han.

Greenpeace er spesielt bekymret for befolkningen i byen Iitate, som har om lag 4000 innbyggere.

- Maksimal dose som er tillatt for allmennheten er 1000 mikrosievert i året, men om man bor i byen Iitate, som ligger 40 kilometer fra kraftverket, så får man den årlige dosen på drøyt fire dager under forutsetning av at folk er utendørs. Med tanke på at folk har vært der i snart tre uker, så er det klart at dette vil få langsiktige helsekonsekvenser. Situasjonen er spesielt akutt for gravide og små barn, sier Pleym.

- Betydelig større konsekvenser
- Landsbyen Iitate ligger rett ved Fukushima by. Der målte vi noe lavere verdier, mellom 2.5 og 3.0 mikrosievert per time. Men det er fortsatt så høye verdier at folk vil nå 1000 mikrosievert i løpet av halvannen uke om de er utendørs. Og det vil ha betydelig større konsekvenser med tanke på at det er 300.000 innbyggere, sier han.

Men Pleym legger også til at japanerne virkelig begynner å ta innover seg alvoret i situasjonen.

- En god indikasjon er at Tepco sier selv at situasjonen nå er alvorlig og kritisk, og at den kommer til å være det i flere måneder fremover. De har jo hele tiden konsekvent sagt at dette vil løse seg i løpet av kort tid, men nå har de sluttet å gi datoer, sier han.

- Det er også ubekreftede meldinger fra regjeringskorridorene om at Japan vil oppgradere fra fem til seks på INES-skalaen (International Nuclear and Radiological Event Scale), noe franskmennene gjorde for lenge siden, sier Pleym.

- Dagliglivet fortsetter i Tokyo
Pleym befant seg i Tokyo onsdag for å delta på en pressekonferanse arrangert av Greenpeace. Han forteller at dagliglivet går sin vante gang i millionbyen, til tross for den overhengende atomfaren fra Fukushima-kraftverket.

- Folk har ikke stort annet valg enn å kjempe videre. Alle bedrifter fungerer mer eller mindre som normalt, og ingen av skolene er stengt, så de har ikke noe annet valg enn å fortsette videre. Den mest praktiske konsekvensen er at de må tenke på hva de kjøper, sier han.

Japanske myndigheter har nemlig de siste ukene påvist radioaktiv stråling i flere jordbruksvarer fra Fukushima-området.

- Men basert på det vi vet nå om situasjonen ved Fukushima, så har ikke dette noen alvorlige konsekvenser for Tokyo nå, men vi vet jo ikke hva som vil skje om to uker, så situasjonen er alvorlig og kritisk, understreker han.

Avvikler fire reaktorer
Tepco kunngjorde onsdag at fire av de seks atomreaktorene ved Fukushima-anlegget skal avvikles. Videre har en talsmann for regjeringen opplyst at de vurderer nå å tildekke alle reaktorene med et spesialmateriale for å hindre videre radioaktive utslipp fra kraftverket, melder BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere