Gå til sidens hovedinnhold

Kerry feiret seier med Bush-kritikk

Senator John Kerry feiret seieren i demokratenes nominasjonsvalgkamp med nye angrep mot president George W. Bush.

Kerry erklærte seg tirsdag formelt som demokratenes presidentkandidat under valget til høsten, og takket innbyggerne i delstaten Illinois for å ha hjulpet ham med å nå målet om å bli George W. Bushs utfordrer.

Resultatene fra primærvalget i Illinois betyr nemlig at Kerry har støtte fra 2.162 delegater, noe som betyr at han definitivt har vunnet nominasjonen. Det feiret Massachusetts-senatoren med nye utfall mot den sittende presidenten. Bush har ifølge Kerry ødslet bort et amerikansk budsjettoverskudd, gitt et falskt bilde av kostnadene ved reformer av det offentlige trygdesystemet Medicare og villedet amerikanerne om trusselen fra masseødeleggelsesvåpen.

- Denne natten markerer starten på valget og en stor debatt om hvilken retning landet vårt skal ta, sa Kerry under en tale i Charleston i delstaten West Virginia.

John Kerry har vunnet de fleste primærvalg og nominasjonsmøter de siste ukene i suveren stil, og siden 2. mars har senatoren i praksis vært vinner av demokratenes nominasjonskamp.

Lover ny utenrikspolitikk
Valgkampen mellom Kerry og Bush er derfor for lengst i gang, og Kerry har allerede rukket å gi klar beskjed om at han kommer til å stake ut en ny kurs i utenrikspolitikken dersom han blir valgt.

Tirsdag påpekte demokraten at han vil sørge for å gjenoppta en direkte dialog med Nord-Korea om han blir USAs neste president. George W. Bush har valgt en knallhard linje mot det kommunistiske regimet i Pyongyang, men Kerry lover en annen tilnærming.

- Vi skulle aldri ha kuttet dialogen som president Clinton startet og som forsvarsminister Bill Perry bidro til å forhandle fram, sa Kerry i en tale til militære veteraner i Huntington tirsdag.

Kerry sier han også vil diskutere andre saksområder enn det svært omstridte kjernefysiske programmet med Nord-Koreas ledelse dersom han blir USAs neste president.

Clinton samler inn penger
Tidligere president Bill Clinton har også kastet seg inn i presidentvalgkampen, og vil samle inn penger for å bidra til at Kerry vinner valget 2. november. Clinton har startet en ti dagers kampanje som har som mål å samle inn 10 millioner dollar, nesten 70 millioner kroner, til Kerrys valgkamp.

President Bush har hittil samlet inn omkring 700 millioner kroner til sin valgkamp, og trolig ligger Kerry langt etter med pengeinnsamlingen.

Innsamlingsaksjonen til Bill Clinton er den hittil mest konkrete støtten Kerry har fått fra den tidligere demokratiske presidenten.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene