Kerry klar for storeslem

Foto: (Reuters)

Senator John Kerry leder på meningsmålingene i alle de ti statene som tirsdag gjennomfører sine primærvalg. Vinner Kerry disse statene, er han i praksis klar som demokratenes presidentkandidat ved høstens valg.

02.03.04 12:44

Kerry har allerede skaffet seg 727 av de 2162 delegatene han trenger på demokratenes nominasjonsmøte. Tirsdag står kampen om hele 1151 delegater, fordelt på ti stater. Selv om Kerry matematisk sett ikke kommer opp i antallet han trenger, vil en klar seier tirsdag bety at kampen i praksis er vunnet.

Kerrys eneste seriøse konkurrent, senator John Edwards, har hittil skaffet seg 212 delegater til nominasjonsmøtet, som finner sted i Boston i juli.

Bush taper
Senator John Edwards har de siste dagene gått til nye angrep på Kerry, som på sin side helt tydelig har fokus et annet sted – på presidentvalget 2. november.

HTML EMBEDKlikk på kartet for å se resultatene fra nominasjonsvalgene.

- Jeg er kommet hit i kveld for å markere starten på slutten for Bushs presidenttid, sa Kerry mandag til en jublende forsamling i Atlanta, Georgia.

Flere meningsmålinger har den siste tiden vist at president George W. Bush taper oppslutning, og at han er sårbar for angrep. Valgkampkontoen er imidlertid lastet med over 100 millioner dollar, og nå begynner den egentlige kampen. I følge AFP vil republikanerne iverksette en to måneder lang kampanje rettet mot Kerry førstkommende torsdag.

Klar til kamp
Kampanjen vil særlig rette seg mot 17 stater hvor det ligger an til å bli jevnt løp ved høstens valg. En stridslysten Kerry sier han er klar til kamp.

- Vi skal vise dem, over hele landet, at det amerikanske folket ønsker seg noe bedre, og at svertekampanjer ikke virker, sa Kerry, og gjorde narr av presidentens resultater innen utenrikspolitikken, helseomsorg og kampen mot arbeidsledigheten.

- Den eneste som fortjener å miste jobben i USA er George Bush, sa Kerry. Han beskrev Bushs utenrikspolitikk som «den mest arrogante, urimelige, hensynsløse og ideologiske» i moderne tid, og lovet å gjenopprette alliansene som krigen i Irak har ødelagt.

- Få uker etter at jeg er innsatt (som president, red. anm.) drar jeg til FN, slik at vi igjen blir en del av det internasjonale fellesskapet, lover Kerry.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag