RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kerry lover å ruste opp USA

(Foto: AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
John Kerry lover å bygge et sterkere militært USA hvis han vinner valget i november. Se bildene og hva han sa i nattens tale.

Til dundrende toner fra Bruce Springsteen ankom Kerry i morgentimene fredag norsk tid demokratenes landsmøtesal i Boston, der et jublende folkehav knapt ville la ham komme til orde.

- Grunnen til at vi er samlet her i kveld er enkel; for å gjøre Amerika sterkere hjemme, og respektert i verden, åpnet Kerry ifølge NTB-AFP-Reuters.

Ledestjerne
- Vi skal igjen gjøre Amerika til en ledestjerne i verden. Vi må bli sett opp til og ikke bare bli fryktet. I denne farlige tid er det en riktig og en gal måte å være sterk på, fortsatte han.

- Vi trenger en sterkt militærmakt og vi trenger sterke allianser. Først da vil vi med tillit og besluttsomhet kunne fortelle terroristene: Dere vil tape og vi vil vinne. Framtida tilhører ikke frykten, den tilhørere friheten, sa Kerry.

Lovet flere soldater
Under talen lovet demokratenes presidentkandidat blant annet 40.000 flere amerikanske soldater og økt satsing på spesialstyrker og moderne våpensystem.

- Vi går aldri til krig fordi vi ønsker, men fordi vi må, sa Kerry, som har høstet kritikk fra mange demokrater på grunn av sin støtte til Bushs invasjon av Irak.

- Å si at det er masseødeleggelsesvåpen i Irak, betyr ikke nødvendigvis at de er der. Å si at vi kan utkjempe en krig uten at det koster oss noe, betyr ikke nødvendigvis at det stemmer. Og å proklamere oppdraget utført betyr så visst ikke at så er tilfelle, sa Kerry.

Vag om Irak
- Jeg vet hva vi har å gjøre i Irak. Vi trenger en president som har troverdighet nok til å bringe våre allierte over på vår side for å dele byrden og redusere kostnadene for amerikanske skattebetalere og risikoen for amerikanske soldater. Det er slik vi skal sørge for å få jobben gjort og hente våre styrker hjem, fortsatte han.

- Men dette kommer ikke til å skje før vi har en president som gjenoppretter Amerikas respekt og lederskap, slik at vi ikke lenger trenger å vandre alene i verden, sa Kerry.

Makt om nødvendig
Ikke uventet spilte senatoren fra New England på sin fortid som høyt dekorert soldat i Vietnam under sin tale, som understreket at han om nødvendig vil gjøre som Bush og gå til krig uten verdenssamfunnets støtte.

- Jeg forsvarte dette landet som ung mann, og jeg akter å forsvare det som president. La det ikke være noen tvil; jeg kommer ikke til å nøle med å bruke makt om det er nødvendig. Ingen land eller internasjonale organisasjoner vil få vetorett over vår nasjonale sikkerhet, sa Kerry.

Middelklassen
Mens visepresidentkandidat John Edwards i sin tale på landsmøtet forsøkte å appellere til USAs millioner av arbeidere, arbeidsløse og fattigfolk, henvendte Kerry seg flere ganger til middelklassen.

Hvem vinner presidentvalget?
George W. Bush
John Kerry
Bryr meg ikke

Se resultat

- Vi kommer ikke til å heve skattene for middelklassen, slik det uriktig er blitt hevdet de siste månedene. Som president vil jeg senke skatten for middelklassen. Jeg vil senke skattetrykket på småbedriftene, og jeg vil gjøre om skattelettene for de rikeste som tjener over 200.000 dollar (1,4 millioner kroner) i året, slik at vi kan investere i jobbskaping, helsetjeneste og utdanning, sa Kerry.

- Det er på tide at vi strekker oss etter den neste drømmen, det er på tide at vi ser mot neste horisont. Håper er der for Amerika, solen stiger, våre beste dager ligger foran oss, avsluttet Kerry ifølge NTB.

Hvem er best til å styre USA. Si din mening i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere