Gå til sidens hovedinnhold

Kerry og Clinton kan bli toppduo

Selv om Hillary Clinton har uttalt at hun ikke vil bli visepresident, kan John Kerry og Clinton bli demokratenes superduo ved høstens presidentvalg.

John Kerry ser ut til å gå mot en overbevisende seier i demokratenes primærvalg, og blir etter all sannsynlighet presidentkandidat til høsten. I løpet av våren og sommeren vil debatten om hvem som skal bli visepresidentkandidat komme.

Kanskje er John Edwards, som akkurat nå ligger an til å ta andreplassen i primærvalgene, den naturlige kandidaten. Han har omtalt Kerry som en god venn, de står ikke langt fra hverandre politisk og demokratene vil dermed ha en fra nordstatene og en fra sørstatene til å fronte sin presidentkamp.

- De to er en logisk kombinasjon, men det er mange andre ting som skal inn i bildet når man skal plukke en visepresidentkandidat. Spørsmål om fordeling av makt innadd i partiet er sentral. Det kan være sterke krefter i partier som ønsker andre kandidater, sier forsker og USA-ekspert Svein Melby til TV 2 Nettavisen.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hvem tror du vinner høstens valg i USA?
George W. Bush
John Kerry
John Edwards
Wesley Clark
Howard Dean

Se resultat
Taktikk fra Hillary?

Han vil ikke se bort fra at Hillary Clinton kan dukke opp og bli visepresidentkandidat. Taktisk sett kan det være lurt for Hillary Clinton å bli Kerrys visepresident, dersom hun skal holde drømmen om å bli president i 2008 i live.

- Hillary Clinton vil ikke være fornøyd med John Edwards som visepresidentkandidaten til Kerry. Gjør de et godt valg i høst og taper, vil han være en naturlig arvtager til presidentkampen i 2008. Skulle de vinne dette valget er hennes sjanser blokkert for åtte år og kanskje for godt, sier Melby.

Dersom Kerry skulle suse inn Det hvite hus med Edwards ved sin side, vil denne duoen være på gjenvalg i 2008, og døren til det ovale kontoret kan være lukket for Hillary.

- Hvis hun ønsker å holde Edwards ute av jobben, kan hun selv stille seg til disposisjon. Kerry kan neppe si nei til å ha Hillary på valgseddelen, sier Melby.

- Vil blånekte
Hillary Clinton har tidligere sagt at hun er uaktuell som visepresident, men det tar Melby med en klype salt.

- Jeg synes ikke det er grunn til å utelukke den muligheten, selv om hun kommer til å blånekte nå. Det er ikke taktisk lurt av verken Clinton eller Edwards å lansere seg selv som visepresidenter nå, sier Melby.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus