RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kerry satser på knockout

(Reuters)
Med marginene på sin side i tirsdagens sju primærvalg vil John Kerry slå knockout på konkurrentene i kampen om å bli den demokratiske presidentkandidaten.

Kerry vant overraskende nominasjonsvalgene i Iowa og New Hampshire, og er favoritt i flere av de sju delstatene som holder sine primærvalg tirsdag.

Med en håndfull seirer tirsdag vil Kerry kunne fortsette sin valgkamp med samme kraft som før. Dersom han også vinner i South Carolina, der John Edwards har en liten ledelse, vil han nesten være ustoppelig.

Edwards, som er senator for North Carolina, må nok vinne i South Carolina for å ha en mulighet videre. Edwards har åpent sagt at han gir seg hvis han ikke vinner South Carolina, som er hans fødestat. På samme måte må Wesley Clark vinne i Oklahoma, for å ha noen som helst mulighet til å ende opp som presidentkandidat.

Den største delstaten som går til valg i morgen er Missouri der det kjempes om 74 delegater til sommerens landsmøte. Der har Kerry en solid ledelse over sine verste konkurrenter.

Solid Kerry-ledelse
På en måling gjort for NBC og Reuters, får Kerry 43 prosents oppslutning i Missouri. Hans nærmeste konkurrent i denne delstaten er John Edwards, som får 14 prosents oppslutning.

Også i Arizona har Kerry en stor ledelse. Her får han 36 prosents oppslutning på målingen. Her er Wesley Clark hans verste konkurrent, med 24 prosent. Kerry leder også i Oklahoma, men her er Clark bare to prosentpoeng bak. De to får henholdsvis 25 og 23 prosents oppslutning.

Dean langt bak
I South Carolina er det John Edwards som leder, ett prosentpoeng foran Kerry. De to får 24 og 23 prosent i målingen. Den tidligere favoritten Howard Dean ligger langt bak på målingene i alle delstater. Dean får 14, 8, 6 og 8 prosents oppslutning i de fire delstatene som er med i målingen.

Dean ser helt klart lengre fram enn til tirsdagens valg. Lørdag drev han valgkamp i staten Washington på vestkysten, som er en av statene som har valg på "Supertirsdag", om en måned.

Hovedstrategien er å fokusere på sitt politiske budskap og synliggjøre hvor han mener konkurrentene ikke strekker til. Det hardeste skytset rettes naturlig nok mot John Kerry.

- Senator Kerry er en god mann, men han har ikke utrettet mye i Senatet Han er kommet med 350 lovforslag, hvorav 9 er vedtatt. Han har satt fram 11 forslag om helselover, ingen av dem er vedtatt. Jeg tror vi trenger en handlingens mann, ikke en pratmaker som vår presidentkandidat, sa Dean under en debatt i South Carolina før helgen.

De andre delstatene der det er primærvalg tirsdag er Delaware, New Mexico og South Dakota. Også i North Dakota leder Kerry

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere