Kerry tok en Soprano

John Kerry vant også nattens tv-duell. - Å høre presidenten snakke til meg om ansvarlig budsjettpolitikk er som å høre Tony Soprano snakke om lov og rett, tordnet han.

14.10.04 10:31

Mer om saken på TV 2 Nyhetene (abonnement)

Det viser en undersøkelse CNN gjorde rett etter utspørringen var ferdig klokken 04.30 natt til torsdag norsk tid. 52 prosent av de spurte mente Kerry vant, mens 39 holdt en knapp på Bush - omtrent som i første debatt.

De fleste uavhengige kommentatorer holder senator Kerry som klar vinner. En måling gjort for ABC viser dessuten at Kerry vant, men med kun en liten margin (42 mot 41 prosent), mens på målingen utført for CBS vant Kerry med 39 mot 25 prosent for Bush.

Dermed har demokratenes håp blitt kåret til vinner etter alle de tre tv-debattene, selv om marginene har vært små.

Bak talerstolen
Mens forrige debatt var i form av et «folkemøte», der kandidatene kunne bevege seg fritt på podiet, sto de denne gangen bak hver sin talerstol. I løpet av 90 minutter på Arizona State University i Tempe var kandidatene innom skatter, helsevesenet, jobber og abort.

Kerry angrep Bush først og fremst på den økonomiske politikken.

- En prosent av amerikanerne fikk 89 milliarder i skattekutt i fjor. Samtidig mistet unger skolefritidsordningen. Dere får dømme selv, sa Kerry til seerne.

Han hevdet også at helsesystemet er blitt verre under Bush.

- Her i Arizona har 80.000 mistet helseforsikringen sin. En million er helt uten forsikring, sa Kerry.

Liberal
George Bush hevdet Kerry sto fram som en liberaler langt ute på venstresiden som hadde stemt for skatteøkninger 98 ganger. Kerrys forslag om innføring av statlige helseforsikringer og andre tiltak vil koste milliarder, mente han.

- La meg snakke til den vanlige arbeider: Du har mer penger i lommen på grunn av skattelettene, sa Bush.

- Hvordan har Kerry tenkt å betale for alle løftene? Spurte han.

- Å høre presidenten snakke til meg om ansvarlig budsjettpolitikk er som å høre Tony Soprano snakke om lov og rett, tordnet Kerry tilbake.

HTML EMBED
John Kerry vant siste tv-debatt. Hvem vinner valget?
Kerry
Bush
Bryr meg ikke

Se resultat
For 1. golfkrig

Bush på sin side fikk Kerry på defensiven da han pekte på at Kerry hadde stemt mot den første golfkrigen. Kerry måtte også svare for kommentaren fra den første debatten der han sa USA måtte bestå en «global test» i sikkerhetsspørsmål.

Bush lovte at han ikke hadde tenkt å la nye dommere ta en lakkmustest for å sjekke om de var for eller mot abort. Kerry på sin side sa han ville opprettholde dagens abortlov. Han ville heller ikke ha forbud mot ekteskap mellom homofile nedfelt i grunnloven, selv om han støttet Bush i at ekteskap bør være mellom en mann og en kvinne.

Giftet seg til penger
Stemningen under debatten løsnet først mot slutten da møtelederen Bob Schieffer fra CBS spurte Bush og Kerry og hvilken innflytelse konene og døtrene deres hadde på dem.

- Først og fremst at de får meg til å lytte, sa Bush.

Kerry pekte på at både han og Bush hadde giftet seg til penger.

- Der gjorde kanskje jeg det best, lo Kerry.

Beroliget
Kerry fant det på sin plass å bruke sin avsluttende replikk til å forsikre det amerikanske folk om at han vil arbeide utrettelig for USAs sikkerhet.

- Jeg vil aldri overlate til andre land noen vetorett over amerikansk sikkerhet, var hans beroligende ord.

Bush valgte ikke den harde linje mot «liberaleren fra Massachusetts». Han nøyde seg med å understreke en eneste gang at Kerry var den mest liberale senator - «noe som gjør Edward Kennedy til en konservativ senator».

«Særs dårlig kveld»
Ingen ville innrømme at motparten gjorde det best, ifølge NTB.

- Kerry gjorde det meget bra, mens president Bush hadde en særs dårlig kveld, sa Mary Beth Cahill fra Kerry-kampanjen etter debatten.

- Vis det amerikanske folk at du har hjertet på rette plass, var noe av det siste jeg sa til presidenten før han gikk inn på podiet, sier Karen Hughes til CNN. Hun er kommunikasjonsrådgiver i Det hvite hus.

Bush-leiren hadde neppe på forhånd tenkt seg at duellene mellom de to hovedkandidatene skulle slå ut i favør av Kerry. Men Kerry ble en klar vinner i den første debatten om utenrikspolitikk og siden da har han beholdt trykket på Bush.

PS! Torsdag fortsetter Bush og Kerry valgkampen i de såkalte vippestatene. Begge skal besøke Nevada og Iowa. Bush tar en avstikker til Florida, mens Kerry besøker Ohio og Wisconsin.

Hvem vinner valget? Si hva du tror på Veggavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.