Gå til sidens hovedinnhold

Kerry vil ha slutt på skittent spill

Demokratenes presidentkandidat John Kerry ba mandag om en slutt på den negative annonsekrigen som preger valgkampen i USA.

Samtidig gjorde president George W. Bush narr av Kerrys vingling på Irak.

Kerry sa at den veldige mengden negative reklamer som blir vist på TV, er i ferd med å skremme bort velgerne.

- Amerikanerne trenger en virkelig samtale om framtiden. Det de ikke trenger er disse negative reklamene. Det bare får dem til å snu seg og gå bort, sa Kerry i en tale i Spring Green i delstaten Wisconsin.

- Det er alt sammen en taktikk for å skremme, fordi Bush ikke har resultater å vise til, sa han videre.

Demokratene har klaget bittert over en ny TV-reklame som viser Osama bin Laden, kaprerlederen Mohammed Atta fra 11. septemberangrepene, Saddam Hussein og ruinene av World Trade Center, med et spørsmål om Kerry er i stand til å takle slike folk.

Demokratene har svart med en reklame der de anklager Bush-administrasjonen for å utnytte terrorismen og splitte landet for at Bush skal vinne.

Gjør narr av Kerry
Under et valgkampmøte i Springfield, Ohio, tre dager før den første debatten mellom kandidatene, gjorde presidenten narr av Kerrys vingling når det gjelder Irak-krigen.

- Senere denne uka får jeg sjansen til å debattere med min motkandidat. Men det er litt vanskelig å forberede seg fordi han hele tiden skifter standpunkt til krigen mot terror, sa Bush.

- Han sa det en riktig beslutning å gå til krig i Irak. Nå kaller han det feil krig. Han kunne bruke 90 minutter på å føre en debatt med seg selv, sa Bush.

Ledelsen skrumper
Bush leder med 8 prosentpoeng over utfordreren Kerry. Men ledelsen er mindre enn for en uke siden, ifølge en ny meningsmåling.

Fem uker før valget har Bush oppslutning fra 52 prosent av dem som planlegger å stemme, mens Kerry støttes av 44 prosent, viser målingen til USA Today og CNN mandag. For en uke siden var tallene 55 mot 42 prosent.

Men meningsmålingen hadde også negative opplysninger for Kerry: For første gang er det flere som tror på Bushs økonomiske politikk - 51 prosent - enn på Kerrys - 45 prosent.

Når det gjelder hvem som oppfattes som best til å bekjempe terror, har Bush en enorm ledelse på 61 prosent mot 34.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene