RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kidnappere ga ny frist

Sist oppdatert:
Gruppen som holder to franske journalister fanget i Irak har forlenget fristen med 24 timer. I et nytt videoopptak trygler gislene om at Frankrike opphever forbudet mot hijab.

- Hvis det ikke blir opphevet, kan det koste våre liv. Det er et spørsmål om tid, kanskje minutter, før vi er blant de døde, sier en av de to gislene ifølge NTB-AFP-Reuters.

Opptaket ble vist på den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera to timer etter at den opprinnelige 48-timersfristen utløp. De to journalistene, Christian Chesnot og Georges Malbrunot, snakker rett inn i kamera og ber det franske folket om å demonstrere mot forbudet som trer i kraft senere denne uken.

Muslimske jenter får da ikke lenger får lov til å bære det muslimske hodeplagget på offentlige skoler. Franske myndigheter har så langt avvist å oppheve forbudet.

Drepte italiener
Forrige uke kunngjorde de samme gisseltakerne at de hadde drept den italienske journalisten Enzo Baldoni fordi Italia ikke etterkom kravet om å trekke sine soldater ut av Irak.

De to franske journalistene forsvant 20. august mens de var på vei fra Bagdad til Najaf. Kidnappingen har sjokkert Frankrike, som hele tiden har markert seg som en klar motstander av den amerikanskledete invasjonen.

Mandag kveld samlet om lag 3.000 mennesker seg i sentrum av Paris for å vise solidaritet med gislene og deres pårørende. Franske politikere, journalister og muslimske ledere var blant demonstrantene som krevde at journalistene måtte settes fri.

Frykter opinionen
Også kvinner med tildekket hår deltok i mandagens demonstrasjoner i Paris og Strasbourg.

- Gisselaksjonen kan føre til at den franske opinionen vender seg mot kvinner og jenter som går med sjal, sa en av kvinnene som var ikledd hijab under demonstrasjonen i Paris.

Frankrikes utenriksminister Michel Barnier kom mandag kveld til Jordan hvor han fortsetter forsøket på å få løslatt de to journalistene. Jordans utenriksminister Marwan Moasher har lovet å gjøre det han kan for å løse krisen.

Tidligere på dagen var Barnier i Egypt hvor både Egypts utenriksminister Ahmed Abul Gheit og lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, ba om at gislene måtte løslates. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere