RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Kidnappet og holdt som sexslave

«Trøstekvinne» krever unnskyldning fra Japan.

Da Lee Yong-soo (78) var bare 16 år gammel, i 1944, ble hun bortført fra foreldrenes hjem i Korea og holdt som sexslave av den japanske hæren. Nå krever hun en personlig unnskyldning og erstatning fra japanske myndigheter, skriver Reuters.

Den forferdelige historien om de såkalte «trøstekvinnene» blir nå belyst i internasjonal presse etter at aktivister har forsøkt å få den amerikanske kongressen til å presse Japan til å be kvinnene om unnskyldning.

14-åringer blant ofrene
«Trøstekvinne» var den japanske betegnelsen på jentene som skulle stå seksuelt til disposisjon for den japanske hæren under andre verdenskrig.

Noen av jentene var ikke mer enn 14 år gamle, og de kom ofte fra Korea og Kina. De ble lokket eller truet til å bli med til såkalte «trøstestasjoner», eller militærbordeller, som japanerne satte opp rundt om i Øst-Asia der troppene rykket fram, ifølge Reuters.

Kidnappet
Lee Yong-soo ble lurt ut av foreldrenes hus i Taegu i dagens Sør-Korea av en venn. På utsiden ventet en japansk soldat. Ved hjelp av slag og trusler ble hun tvunget på toget til den kinesiske havnebyen Dailan, og over på et skip fylt av japanske soldater.

- Det var 300 marinesoldater og bare fem av oss jentene, sier Lee gråtkvalt til Reuters.

Statsministeren tviler
Den japanske regjeringen utstedte i 1993 en generell unnskyldning til «trøstekvinnene», men selv den er kontroversiell i Japan. Politikere og høyreaktivister trekker kvinnenes vitnemål i tvil. Selv statsminister Shinzo Abe, som støttet unnskyldningen, sår nå tvil om at kvinnene ble tvunget inn på bordellene av hæren, og insinuerer at de opprinnelig kom dit frivillig.

Disse uttalelsene har utløst sterke protester fra koreansk side. Den sør-koreanske utenriksministeren sa lørdag at statsministerens utspill gjør at han må tvile på om unnskyldningen var oppriktig.

Den amerikanske viseutenriksministeren John Negroponte uttalte denne uka at USA forstår det slik at Japan har bedt om unnskyldning til kvinnene, og at denne saken i første rekke er mellom de involverte landene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere