RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kim Jong-il er død

Foto: - (AFP)
Sist oppdatert:
Naboene skjelver og børsene falt.

Nord-Koreas mektige leder Kim Jong-il er død, melder statlige medier.

Mandag morgen omtaler det statlige nyhetersbyrået i Nord-Korea Kim Jong-ils sønn, Kim Jong-un, som «revolusjonssakens store arvtaker».

En gråtkvalt nyhetsoppleser meldte mandag morgen at statslederen på 69 år døde klokken 08.30 lørdag morgen fordi han var «fysisk og mentalt overarbeidet».

(Se video lenger ned i saken)

Kim Jong-il har styrt det kommunistiske landet med jernhånd etter ta han selv overtok makten for 17 år siden og har tidligere overlevd et slag. Nå skal han ha omkommet av et hjerteinfarkt under en togreise. Hans far Kim il-sung, som opprettet regimet etter andre verdenskrig, døde i sin tid selv av hjerteinfarkt i 1994.

Børs stupte
Frykt for at det nå kan oppstå militære senker børsene i hele regionen markant.

En analytiker for ratingselskapet Moodys sier at sannsynligheten for at det skal oppstå radikale endringer i Nord-Koreas ledelse er liten, mens en kollega fra Fitch sier at de er usikre på om situasjonen nå vil bli forverret i landet. Ingen av de endrer ratingen til Sør-Korea med det første, ifølge Dow Jones.

Alle de viktige børsene i Asia faller mellom en og fire prosent. Verst er det ikke uventet i markedene i Sør-Korea.

- Av og til skjer helt uventede ting—svarte svaner, som de noen ganger kalles. En slik svart svane viste seg i natt i form av at Nord-Koreas leder, Kim Jong-il døde. Dette skaper ny usikkerhet, ikke minst fordi Kims sønn Kim Jung-un, som var utpekt som arvtaker, er ung og uerfaren. Vi risikerer derfor både intern maktkamp, rakettangrep mot naboland for å avlede oppmerksomhet fra interne saker, og systemkollaps med tilhørende flyktningeproblematikk, skriver Handelsbanken Capital Markets, i sin morgenrapport.

Rister av seg skuffelsen
I Europa startet børsene dagen i rødt, men nedgang har snudd til oppgang utover formiddagen.

I Tyskland løftes Dax-indeksen med 0,6 prosent og her hjemme stiger Hovedindeksen på børsen med 0,34 prosent til 367,5 poeng.

Oljeprisen stiger med 0,5 prosent til 104,2 dollar per fat.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Sønnen mulig arvtaker
Kim Jong-ils yngste sønn Kim Jong-un som regnes den mest sannsynlige til å ta over familiedynastiet ettersom han de siste årene har fått mektige posisjoner i diktaturet. Men også Jong-ils søster og hennes mann regnes som outsidere, i tillegg til at det er en fare for at noen av generalene kan komme til å kuppe makten.

Ankepunktet mot sønnen er hans unge alder og relative uerfarenhet. Analytikere hevder imidlertid med at han både er smart og utdannet nok, samt at han er hensynsløs nok til å kunne overta makten etter sin far, ifølge CNBC.

Full alarmberedskap
Nyheten slår ned som en bombe i nabolandene og på de asiatiske børsene.

Nord-Korea som fortsatt er i teknisk krig med sin nabo i sør, da det aldri har blitt inngått noen fredsavtale, økte umiddelbart sikkerhetsnivået hos sine militære styrker.

Nord-Korea som har en stående hær anslått til å være på flere millioner soldater har i lang tid truet med å invadere Sør-Korea. Helt siden president Lee Myung-bak trakk tilbake subsidiene til Nord-Korea i 2008 har landet økt agressiviteten mot Sør-Korea. I tillegg har landet hatt anrikingsprogram for både plutonium og uran, noe som har gjort hele regionen utrygg.

I Japan ble det umiddelbart kalt inn til flere sikkerhetsmøter og myndighetene er nå på alarmberedskap for at det kan oppstå mulige uventede hendelser i eller fra landet med vel 24 millioner innbyggere. De melder at de har tett kontakt med myndighetene i Kina, Sør-Korea og USA, men har ikke offisielt hevet alarmnivået i militæret.

Det hvite hus melder at de er forpliktet til å opprettholde fred på den koreanske halvøyen. USA har sammen med Sør-Korea et tett militært samarbeid.

Teknisk i krig
Den demilitariserte sonen som skiller Nord- og Sør-Korea regnes som et av verdens farligste områder.

Landstripen er inngjerdet av sylskarp netting, krydret med landminer og bevoktet av over en halv million tungt bevæpnede soldater på begge sider, så det er gode grunner til at folk har holdt seg unna.

Den demilitariserte sonen ble opprettet 27. juli 1953, da det ble inngått våpenhvile i Koreakrigen mellom nord og sør. Begge sider flyttet troppene 2.000 meter fra frontlinjen, slik at det ble opprettet en buffersone på fire kilometer. Denne sonen er opprettholdt i dag og er 248 kilometer lang. Midt i sonen er det et skillelinje som det er forbudt for begge land å krysse.

Folket lider
Nord-Korea er et skrekkeksempel på hvor ille det kan gå menneskelig og økonomisk for en stat. I takt med at det har blitt stadig mer isolert og fått utenlandske embargoer rettet mot seg grunnet sine stadige trusler og atomprogram har fattigdommen tiltatt i styrke.

Som en konsekvens av dette måtte for eksempel landet på 90-tallet redusere minimumshøyden for å kunne være med i militæret til 148 centimeter fra tidligere 150. Også minimumsvekten ble redusert med fem kilo til 43 kilo.

En undersøkelse foretatt av verdens matvareprogram i 2004 fant at 37 prosent av de nordkoreanske barna led av kronisk feilernæring. Innbyggernes snitthøyde er et godt mål for å finne husholdningenes økonomiske velstand og mattilgang.

Kim Jong Un, som nå seiler opp som en ny lederkandidat, innførte for et par år siden en ny valutareform, der alle som benyttet seg av amerikanske dollar, euro, kinesiske yuan eller andre former for utenlandsk valuta kunne vente seg strenge straffer. Ordren kom kun uker etter at myndighetene ga landets soldater beskjed om å skyte alle som krysser landets grenser uten tillatelse på stedet.

De siste årene har tusenvis av nordkoreanere rømt landet, mesteparten av disse har kommet over grensen til Kina.

Levde i sus og dus
Da Nord-Korea begynte å få økonomisk støtte fra andre land gikk store deler med til å kjøpe militære overskuddsfly fra Kasakhstan og til å bygge monumenter til ære for Kim Il-sung og Kim Il-jung. Resultatet ble en sultperiode mellom 1993 og 2000 der flere hundre tusen mennesker omkom. Noen hevder at det var så mye som fire millioner mennesker som døde.

LES OGSÅ: Ti ting du ikke visste om Kim Jong-il

Selv om den årlige gjennomsnittsinntekten for en nordkoreaner er på få norske tusenlapper brukte Kim Jong-Il over 24 millioner dollar bare på å kjøpe luksusklokker og 1,3 millioner dollar på fransk parfyme, gjennom 90-tallet. Han var også den franske konjakkprodusenten Hennessys største enkeltkunde.

For å begrense Kims luksusforbruk innførte FNs sikkerhetsråd en resolusjon med forbud av eksport av luksusvarer til Nord-Korea. Men tross for de harde restriksjonene har landets toppledelse klart å smugle inn store deler luksusartikler gjennom grensen til Kina .

Nå som det er klart for regimeskifte er utfallet høyst uklart.

Ettersom landet har vært så paranoid og hermetisk lukket er det mange usikkerhetsmomenter, men naboene melder i morgentimene at de håper at regionen kan få oppleve en lykkelig utgang.

VIDEO: Slik ble nyheten om King Jong-ils død presentert på statlig fjernsyn.

VIDEO: Se Kim Jong-il og sønnen Kim Jong-un opptre sammen under en militærparade (AP).

VIDEO: Se hvordan folket reagerer på nyheten, ifølge den statlige TV-kanalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere