Kim viste seg offentlig

Nord-Koreas leder viste seg offentlig for første gang siden atomprøvesprengningen.

18.10.06 05:56

Store deler av verden raser mot Nord-Koreas atomprøvesprengning forrige uke.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice ankommer onsdag Tokyo for å ha samtaler om hvordan FN-sanksjonene mot landet skal gjennomføres.

Samtidig viste Nord-Koreas leder Kim Jong-il seg offentlig for første gang siden atomtesten under en sang- og danseforestilling, rapporterer det statlige nyhetsbyrået KCNA onsdag, ifølge Reuters.

Kim har for det meste holdt seg unna offentligheten etter at landet avfyrte sju raketter i juli. Det har ført til spekulasjoner om at landet trassige reaksjoner de siste månedene har utfordret hans posisjon.

Statslederen var i følge med flere av Nord-Koreas toppledere under forestillingen, hvor det blant annet ble framført sanger som, «Elsk dine kamerater» og «Alltid se opp til lederen», rapporterte nyhetsbyrået.

- En rekke prøvesprengninger
Amerikanske tjenestemenn forteller samtidig til NBC at det nordkoreanske militæret har opplyst til kinesiske myndigheter at landet vil utføre en rekke nye prøvesprengninger.

Ingen ytterligere detaljer ble gitt, men USA opplyste mandag om mistenkelig aktivitet på stedet hvor Nord-Korea foretok en underjordisk atomprøvesprengning 9. oktober.

Ifølge amerikanerne er det brakt utstyr på plass som tyder på at landet vil utføre en ny prøvesprengning, til tross for sterk internasjonal fordømmelse av forrige ukes atomtest.

- Krigserklæring
FNs Sikkerhetsråd vedtok i helga strenge sanksjoner mot Nord-Korea. Ifølge den russiske utenriksministeren sa nordkoreanske myndigheter søndag at de var villige til å delta i nye seks-landsamtaler, mot visse gjenytelser.

Tirsdag var det imidlertid lite som minnet om ny imøtekommenhet fra landet: - FN-sanksjonene er en krigserklæring, og Nord-Korea vil «slå nådeløst tilbake» om landets suverenitet trues, het det i en uttalelse fra sentralregjeringen i Nord-Korea.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.