Gå til sidens hovedinnhold

Kina drepte flest

Setter sommerens OL i dårlig lys.

Kina henrettet flere mennesker enn resten av verden til sammen i 2008, ifølge en ny rapport fra Amnesty International, viser Amnesty Internationals statistikk over henrettelser på verdensbasis.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Minst 2390 mennesker ble henrettet i 25 land, og minst 8864 dømt til døden i løpet av 2008.

90 prosent
Kina, Iran og Saudi-Arabia står for over 90 prosent av alle henrettelsene.

- Til tross for det enorme internasjonale presset som Kina ble utsatt for i forbindelse med de olympiske leker, er landet fortsatt øverst på pallen når det gjelder henrettelser, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Egenæs refser Kina, som står for tre fjerdedeler av alle henvendelser:

Mørketall
- Vi frykter at antall mennesker som ble henrettet i Kina i fjor er mye høyere enn dette. Det er helt uakseptabelt at Kina som er medlem i FNs menneskerettighetsråd nekter å gi opplysninger om hvor mange landet egentlig henretter og hvordan landet innfrir sine løfter om en gradvis nedtrapping av dødsstraff, sier Egenæs.

Kinesiske myndigheter har gjentatte ganger signalisert at de vil redusere bruken av dødsstraff. Likevel ble minst 1718 mennesker henrettet i Kina i løpet av 2008.

- Man kan ikke bli tatt på alvor som en ledende partner i det internasjonale samfunnet og samtidig stå ansvarlig for tre fjerdedeler av alle verdens henrettelser, sier Egenæs.

Dødsstraff på vei ut
Amnestys rapport viser samtidig at det er en klar nedgang i bruken av dødsstraff på verdensbasis.

Hele 138 nasjoner, mer enn to tredjedeler av verdens land, har avskaffet dødsstraff eller bruker den ikke lengre.

Dødsstraffen er i seg selv diskriminerende, viser rapporten. I land som Iran, Sudan, Saudi-Arabia og USA er det samfunnets fattige, samt minoriteter, som dømmes til døden.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar