*Nettavisen* Nyheter.

Kina forbyr jenteaborter

Kinesiske myndigheter kommer til å stanse aborter av jentefostre, som gjennomføres bare fordi familien heller ønsker seg en gutt.

07.01.05 10:53

Det kinesiske forsøket på å begrense folkeveksten ved å bare tillate hver familie å få ett barn, har gjennom de siste tjue årene gitt seg ulike utslag. Et av dem er at familier gjennomfører abort hvis de får kunnskap om at fosteret er en jente.

Dette har medført at det nå fødes 119 gutter for hver 100. jente, og denne skjevheten vil myndighetene ha slutt på innen 2010, skriver det svenske nyhetsbyrået TT ifølge Aftonbladet.

- Regjeringen ser på dette som en hastesak, sier ministeren med ansvar for befolkningsutviklingen, Zhang Weiqing, til nyhetsbyrået Nye Kina.

- Vi skal utforme lovtillegg som gjør det forbudt å undersøke hvilket kjønn fosteret har, og å gjennomføre selektive aborter, sier han.

Selektive aborter er egentlig allerede forbudt, men utbredelsen av ultralyd har gjort det enklere for familier å velge bort jentefostre.

Ifølge kinesisk tradisjon må gutter hjelpe sine foreldre og føre familien videre, mens jente ved giftermål forsvinner over til ektefellens familie. Ettbarnspolitikken er av denne grunn uthulet, på landsbygda er det blitt tillatt med to barn, hvis den førstefødte er en jente.

Den kinesiske befolkningen passerte tidligere denne uken 1,3 milliarder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.