Det hundre meter høye tårnet i byen Xian i Shaanxi-provinsen blir kaldt «verdens største luftrenser» og skal ha bedret luftkvaliteten i området rundt der den har blitt bygget.

Forskningsleder Cao Junji sier til South China Morning Post den 100 meter høye luftrenseren produserer 10 millioner kubikkmeter ren luft hver dag.

Luftkvaliteten har blitt målt i et område på 10 kvadratkilometer rundt luftrenseren de siste månedene. Foreløpige resultater viser at mengden PM2,5 (skadelige partikler med en størrelse mindre enn 2,5 mikrometer) har i gjennomsnitt blitt redusert med 15 prosent.

Slike luftrensere er en del av Kinas kamp for renere luft. Tårnet er knyttet til flere drivhus som tilsammen dekker en halv fotballbane. Forurenset luft blir sugd inn i drivhusene og varmet opp med solenergi. Den varme luften stiger deretter opp gjennom tårnet, og passerer gjennom en rekke ulike filtre.

Luftrenseren i Xian er en liten versjon av luftrensere som Cao og hans kolleger ønsker å bygge i andre kinesiske byer. Ønsket er å bygge 500 meter høye tårn med en diameter på 200 meter, koblet til 30 kvadratkilometer med drivhus. En slik luftrenser vil kunne være stor nok til å rense luften til en liten by.