*Nettavisen* Nyheter.

Kina henretter ni i uken

OL-verten Kina herjer på verdenstoppen når det gjelder antall henrettelser.

Kina henrettet minst 470 mennesker i 2007 og er dermed det landet i verden som har utført flest henrettelser, viser en ny rapport fra Amnesty International. Dette utgjør ni henrettelser hver uke.

Rapporten «Death Sentences and Executions in 2007» avslører at minst 1,252 mennesker ble henrettet i 24 land i 2007.

Ifølge rapporten er det fem land som står for 88 prosent av alle henrettelser som blir gjennomført på verdensbasis, melder CNN.

Statshemmelighet
Amnesty International sier at det er vanskelig å fastslå det nøyaktige tallet fordi henrettelser anses for å være en statshemmelighet i Kina.

- Når verden og OL-gjester bare kan gjette, så er det kun kinesiske myndigheter som kjenner til det eksakte tallet på henrettelser som ble utført av staten, opplyser gruppen.

Tallene fra Kina er basert på offentlig informasjon.

Kina innførte en ny lovreform i fjor som innebærer at alle dødsstraffer må bli vurdert av Høyesterett. Dette førte til at halvparten av de dødsdømte fikk omgjort straffen.

Mediesensur
Men generalsekretær i Amnesty International Norge, Jan Peder Egenæs, tror derimot at nedgangen i antall henrettelser i Kina skyldes andre årsaker.

- Høyst sannsynlig er 470 registrerte henrettelser i 2007, mot 1010 i 2006, mer et tegn på økt mediesensur enn en reell nedgang, sier Egenæs

FNs generalforsamling kom med en global oppfordring i fjor hvor de krevde en slutt på bruken av dødsstraff. Likevel har flere land som praktiserer dødsstraff økt antallet på henrettelser betraktelig fra 2006 til 2007.

Iran har økt fra 177 til 317, Saudi-Arabia fra 39 til 143 og Pakistan fra 82 til 135 henrettelser.

Se statistikken her (ekstern lenke)

Se rapporten her (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.