Kina med nye advarsler mot Norge

Foto: Ap (Ap)

Kina gjør det klart at forholdet til Norge er ødelagt.

02.12.10 09:39

Kinesiske myndigheter kommer med ny kritikk mot Norge som følge av tildelingen av fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Det til tross for at det er den uavhengige Nobelkomiteen som har besluttet at Liu skal tildeles Nobels fredspris.

- Det er vanskelig å opprettholde det vennskapelige forholdet til Norge som vi har hatt tidligere, sier talsmann for Det kinesiske utenriksdepartementet, Jiang Yu, melder nyhetsbyrået AFP.

Kina ble rasende etter at Nobelkomiteen kunngjorde at Liu Xiaobo var årets fredsprisvinner, og har i høst avlyst flere møter med norske delegasjoner i Kina.

I tillegg skal kineserne ha avlyst neste forhandlingsrunde om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina, som skulle finne sted i desember måned.

Nobels fredspris blir hvert år delt ut i Oslo rådhus 10. desember, som er dødsdagen til Alfred Nobel. Men i år får verken Liu Xiaobo eller noen nære familiemedlemmer delta på seremonien. Dermed blir ikke prisen delt ut i år.

Liu soner en elleve års lang fengselsstraff for å ha opponert mot kinesiske myndigheter og forfattet deler av Charter 08, mens kona Liu Xia har sittet i husarrest i Beijing siden fredsprisen ble kunngjort tidligere i høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.