RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina sender våpen til Mugabe

Sist oppdatert:
77 tonn med ammunisjon, rifler og granater er på vei til Zimbabwe.

Et kinesisk frakteskip skaper heftig debatt i Sør-Afrika.

Skipet An Yue Jiang er nemlig lastet full av våpen, ammunisjon og eksplosiver og den endelige destinasjonen for innholdet er det kriserammede Zimbabwe, skriver The Guardian.

Sørafrikanske myndigheter bekreftet torsdag at skipet nå ligger i havna i Durban, men hevder de ikke kan gripe inn så lenge skipets papirer er i orden.

Skipets dokumentasjon viser at våpnene er sendt fra Beijing og er på vei til Zimbabwes utenriksdepartement i Harare. Papirene ble utstedt 1. april, tre dager etter valget i Zimbabwe.

Ifølge papirene inneholder frakten 3,5 millioner kuler til AK47 maskingevær og andre småvåpen, 1.500 40mm raketter, 2.500 mortergranater av både 60mm og 81mm kaliber, og 93 kasser med mortertuber.

- Kruttønne
Sør-Afrikas nasjonale våpenkontrollkomité utstedte mandag en tillatelse til å videresende frakten fra Durban til Harare, men havnearbeiderne i Durban nekter å laste av skipet.

- Satawu (SA Transport and Allied Workers Union) støtter ikke myndighetenes standpunkt om ikke å gripe inn i denne våpenlasten. Våre medlemmer vil ikke laste av denne lasten, og våre medlemmer i lastebilsektoren vil heller ikke kjøre denne lasten, sier Randall Howard, generalsekretær i fagforeningen Satawu til The Guardian.

Sørafrikanske myndigheter forsvarer seg med at de ikke kan blande seg inn i en handelsavtale mellom to land.

Tony Leon, utenrikspolitisk talsmann for Sør-Afrikas opposisjon, sier lasten er som å «putte en lunte i en kruttønne».

Kinesisk støtte
På tross at kraftig internasjonal kritikk har kinesiske myndigheter lenge støttet Zimbabwes president Robert Mugabe. Kina har levert jagerfly, militærkjøretøy og våpen til det afrikanske landet.

Det har også kommet meldinger om at kinesiske myndigheter eller selskaper har levert jammingutstyr til zimbabwiske myndigheter for å hindre at uavhengige radiostasjoner får brakt budskapet sitt til folket.

Siden presidentvalget i Zimbabwe i mars har det herjet en politisk krise i landet. Opposisjonen ledet av Morgan Tsvangirai hevder de har vunnet valget, men Mugabe klamrer seg til makten – som han har hatt et godt grep om i 28 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere