Gå til sidens hovedinnhold

Kina snart i verdensrommet

De siste forberedelsene gjøres nå før Kina sender sitt første bemannede romskip ut i rommet.

Det melder kinesiske statsmedier ifølge CNN.

En av de ansvarlige for oppdraget har sagt at oppskytingen skal finne sted i dagslys en gang mellom onsdag og fredag. Det spekuleres imidlertid i kinesiske medier om at romskipet Shenzhou V vil ta av allerede natt til onsdag norsk tid.

Tredje land i rommet

Hvis oppskytingen er vellykket, blir Kina medlem av en svært eksklusiv klubb. Bare Russland og USA har klart å sende mennesker ut i rommet tidligere. Kina har siden 1999 skutt opp fire ubemannede Shenzhou-raketter som en forberedelse til den forestående ferden.

Fremtredende ledere av Kommunistpartiet, inkludert president Hu Jintao og hans etterfølger Jiang Zemin, er ventet å ankomme oppskytningsstedet i Gobi-ørkenen tirsdag kveld. De skal følge forberedelsene til oppskytningen, skriver CNN.

Hemmelighold

Kina skal ha trent opp et lag på 14 astronauter for det bemannede romprogrammet. Dette laget er nå redusert ned til tre mann for den ettertraktede førstereisen.

Det militært tilknyttede romprogrammet er svært hemmeligholdt, og astronautenes identitet er bare en av mange detaljer som er unndratt offentligheten. Ifølge den Hong Kong-baserte avisen Wen Wei Po, som har nære forbindelser til Beijing, blir sannsynligvis astronauten Yang Liwei den første kineseren i rommet.

TV-overføring avlyst

Mens den siste nedtellingen nærmer seg, rapporteres det om hektisk aktivitet på oppskytningssenteret Jiuguan. Hundrevis av paramilitær politimenn sørger for at tett sikkerhet opprettholdes rundt området. Bortsett fra noen få representanter for kinesiske statsmedier, har ingen journalister fått tilatelse til å dekke begivenheten.

Det statlige kringkastingsselskapet CCTV skal ha avlyst planene om direkte fjernsynsoverføring av oppskytningen etter råd fra «romeksperter».

Ifølge den Hong Kong-baserte avisen South China Morning Post ble fjernsynsoverføringen avlyst «fordi lederskapet anslo den politiske risikoen for å mislykkes til å være for stor».

I 1995 mistet en kinesisk romrakett kursen under oppskytningen og eksploderte. Seks mennesker ble drept, og ulykken ble kringkastet direkte. Dette antas å kaste skygger over den pågående romprogrammet.

Håper på suksess
Kinas ledere håper nå at en suksessfull romferd vil være et stort fremskritt for Kinas prestisje og en demonstrasjon på landets teknologiske overlegenhet.

For øvrig sier observatører at lederskapet også er bekymret for at oppskytningen kan gå galt, og slik være et tung slag for kinesisk nasjonalfølelse og Kommunistpartiets ansikt utad, ifølge CNN.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå