RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Kina tror på fredelig atomløsning

Sist oppdatert:
- Jeg tror en diplomatisk løsning er innen rekkevidde. Men vi har liten tid, sier Kinas utenriksminister Li Zhaoxing til TV 2 Nettavisen.

PARKVEIEN 45 (TV 2 Nettavisen): Iran var ett av temaene som Li Zhaoxing diskuterte med utenriksminister Jonas Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg under møter i Oslo mandag.

På spørsmål fra TV 2 Nettavisen om Kina er beredt til å benytte sanksjoner mot Iran dersom forhandlingene om landets atomanlegg ikke fører fram, svarte Li Zhaoxing at han ser på spørsmålet som hypotetisk.

- Jeg håper våre iranske parter setter pris på at vi forhandler, slik at vi kan løse denne saken innen rammene av det internasjonale atomenergibyrået, sier Li Zhaoxing til TV 2 Nettavisen.

- Men vi har liten tid, la han til.

Før helgen anbefalte IAEA at saken blir oversendt til FNs sikkerhetsråd innen en måned.

- Vi vil fortsette å jobbe sammen med Norge og andre land for å finne en diplomatisk løsning, sa Li Zhaoxing.

Han understreket at Kina ønsker fortsatt dialog med Iran.

- De andre faste medlemmene av Sikkerhetsrådet jobber i samme retning, sa han.

Respekt
Menneskerettigheter og ytringsfrihet var også tema under møtet med Støre. Men Li Zhaoxing var lite villig til å diskutere mulige brudd på menneskerettighetene i Kina.

- Utlendinger kritiserer menneskerettighetene i Kina uten å ha lest grunnloven vår. En slik arroganse og nedlatende holdning viser mangel på respekt for innbyggerne i Kina og Kinas ære, sa han bryskt.

Han mente Kina var i sin fulle rett når landet legger begrensninger på mulighetene for å bruke Google og andre søkemotorer.

- Jeg må også følge loven i Kina. Ingen, heller ikke utenlandske selskaper, har anledning til å bryte loven, sa han.

Forsinket
Utenriksminister Li Zhaoxing skulle opprinnelig besøke Bergen og en oljeplatform i Nordsjøen søndag. På grunn av at flyet hans ble forsinket fra Østerrike, ble Vestlandsturen avlyst i siste liten. Det gjorde at Jonas Gahr Støre kunne konsentrere seg for fullt om protestene mot Norge og Danmark etter trykkingen av Muhammed-karikaturene. Til gjengjeld fikk Li Zhaoxing møte både statsminister Jens Stoltenberg, utenriksministeren og Stortingets utenrikskomite mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere