RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ahn Young-joon (AP)

Kina vil legge ned dollaren

Sist oppdatert:
Kina følger opp forslaget fra Russland, og vil legge ned dollaren som verdensvaluta.

I et innlegg på hjemmesiden til den statlige Folkets bank i Kina foreslår banksjef Zhou Xiaochuan (tilsvarende Norges sentralbankesjef red. anm) å legge ned dollaren som den dominante globale pengereserven.

Forslaget kommer før G20 møtet 2. april, ligner svært mye på det som kom fra Kreml sist uke. Også Russland mener at dollar ikke lenger er egnet som den dominante globale pengereserven.

Les: Russland vil legge ned dollaren

Enorm dollarreserve
I innlegget nevner ikke Zhou dollaren konkret, men sier at Det internasjonale pengefondet (IMF) bør opprette en ny global valuta som ikke er knyttet til noen individuell nasjon, og som har evnen til å holde seg stabil over en lengre periode, skriver Financial Times på nett.

USAs valuta har tapt seg kraftig etter at finanskrisen var et faktum. Kina med sine 2000 milliarder dollar, er det landet i verden som har den største dollarbeholdningen. Landet har tapt stort på problemene i USA.

Frykter dominoeffekten
HSBCs sjefsanalytiker for Kina, Qu Hongbin, sier at dette er et klart tegn på at Kina er urolig for at inflasjonsrisikoen for dollaren kan føre til dårligere økonomi også i andre land.

Zhou mener at IMF bør utvide rollen til dagens SDR (Special Drawing Rights), SDR er en internasjonal pengereserve opprettet av IMF i 1969, og skal være et supplement til landenes valutareserver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere