Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kinas president møtte Taiwans opposisjonleder

Taiwansk opposisjonsleder
Taiwansk opposisjonsleder Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kinas president Hu Jintao møtte fredag lederen for det taiwanske nasjonalistpartiet, paritet som i 1949 ble styrtet fra makten i Kina.

Det er første gang siden borgerkrigen i 1949 at ledere for de to sidene møtes på så høyt nivå. Nasjonalistpartiets leder Lien Chan kom til Kina tidligere denne uken, og toppmøtet oppfattes av enkelte observatører som et viktig steg i tilnærmingen mellom Folkerepublikken Kina og regimet på Taiwan, melder nyhetsbyrået AP.

Hu og Lien møtte hverandre i Folkets store hall, hovedsete for kommunisregimet i beijing. De håndhilste foran kameraene, og Lien introduserte Hu for sin kone. President Hu hadde med seg visestatsminister Wu Yi til møtet. Hun er den høyest rangerte kvinnen i den kinesiske regjeringen.

Liens parti regjerte Kina i perioden fra keiserdømmets fall og til Mao og kommunistene seiret i borgerkrigen. Etter å ha tapt krigen, rømte nasjonalistene til Taiwan, som Kina fortsatt hevder er en del av landets territorium.

Liens åtte dager lange tur er en del av en strategi fra kommunistene for å demme opp for uavhengighetsaktivistene i Taiwan ved å knytte bånd til etablerte partier som egentlig ønsker å gjenforene de to landene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!