RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kineser gikk i rommet

Sist oppdatert:
Lørdag ble Zhai Zhigang udødelig. Se bildene her.

Mens kineserne satt klistret foran tv-skjermen gikk Zhai Zhigang, som første kineser, i rommet. Etter en tur på 15 minutter lørdag formiddag, returnerte han sikkert til romskipet, melder kinesiske medier.

Zhaio Zhigang forlot romskipet for å utløse en satellitt. Opptrinnet ble altså vist direkte på kinesisk statlig TV, og er en del av et program for å bygge en rombase i bane rundt jorden, skriver BBC.

Les også: Kinas første romhelter.

Stort steg
Kina var i 2003 det tredje landet i verden til å sende mennesker ut i verdensrommet, da Yang Liwei gikk ut i bane rundt jorden. Denne gangen var oppdraget utvidet, da Zhigang skulle slippe løs den 40 kilos satellitt utenfor skipet.

Astronautene på Shenzhou VII-kapselen ble skutt opp fra Jiuquan senteret Gansuprovinsen nordvest i Kina på torsdag. Fartøyet sirkler nå 343 kilometer over jordens overflate, og kinesiske romfartsmyndigheter sier at hendelsen er en stor bragd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Dette er et stort teknologisk steg. Risikoen er stor, og det å sende ut tre astronauter er et kvantitativt og kvalitativt løft, sier Zhang Jianqi, en av sjefsingeniørene i det kinesiske romprogrammet til BBC.

President Hu Jintao er også stolt over nasjonens romfartsutvikling.

- Dere vil definitivt fullføre denne bragden. Moderlandet og folket venter deres retur i triumf, sa Hu under oppskytingen torsdag ifølge China Daily.

Astronautene skal etter planen lande på steppene i Indre Mongolia søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere