Kineserne ser deg

Foto: Kacper Pempel (REUTERS)

Hackere brukte webkameraene og lydopptaksfunksjonen i datamaskinene til intetanende brukere i 103 land.

29.03.09 09:02

Washington (NTB-Reuters): Canadiske forskere har avdekket en omfattende elektronisk overvåkingsoperasjon, kalt GhostNet (Spøkelsesnettet, red. anm), som har infiltrert datamaskiner over hele verden.

Offentlige etater og private organisasjoner i 103 land er rammet, og mange dokumenter er blitt stjålet, skriver avisa The New York Times.

Bakmennene har blant annet hatt mulighet til slå på webkamera og lydopptak i de infiserte datamaskinene, for på den måten å overvåke rommene hvor maskinene befinner seg.

Datainnbruddene er stort sett blitt gjennomført ved hjelp av datamaskiner i Kina. Dette, kombinert med at flere av kontorene til den tibetanske eksillederen Dalai Lama er blant dem som er rammet, gjør at kinesiske myndigheter må anses å være på listen over mistenkte.

Forskerne ved Universitetet i Toronto ønsker imidlertid ikke å rette en direkte anklage mot Kinas etterretningstjeneste.

Etterretningsoperasjon
– Det kan også dreie seg om CIA eller russerne. Det er en mørk og lite oversiktlig verden vi nå har løftet lokket av, sier Ronald Deibert i forskergruppen som går under navnet Munk.

En talsmann for det kinesiske konsulatet i New York avviser at Kinas myndigheter har vært involvert i etterretningsoperasjonen.

De canadiske forskerne mener at minst 1.295 datamaskiner er blitt infiltrert i løpet av en periode på under to år.

Det er begått datainnbrudd hos en rekke ambassader og regjeringskontorer, i tillegg til forsvarsalliansen NATO. Myndighetene i land i Sør- og Sørøst-Asia skal være spesielt hardt rammet.

Men det stopper ikke der.

Infiserer fortsatt
For GhostNet fortsetter å infisere datamaskiner over hele verden også etter at forskerne fra Canada har varslet om fenomenet.

Rundt ett dusin datamaskiner blir infisert av spøkelsesnettet hver eneste uke.

Og forskerne hevder at overvåkningen har hatt praktiske følger i den virkelige verden. En e-postinvitasjon fra Dalai Lama til en utenlandsk diplomat førte til at diplomaten ble ringt opp av kinesiske myndigheter for å få vedkommende til å avblåse besøket.

(©NTB / Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.