RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kinesiske opposisjonelle boltrer seg på nettet

Kinesiske myndigheter greier ikke å hindre opposisjonelle i å bruke internett. Takket være nettet spres all slags informasjon stadig raskere til alle deler av Kina, sier regimekritikere til den britiske rikskringkastingen BBC.

Regjeringen i Beijing har gjort det vanskeligere for kineserne å få tilgang til nettet og trappet opp kontrollen med folk som har slik tilgang. Men selv om den får hjelp fra store internasjonale datakonserner og bruker avansert utstyr, kan den ikke stanse trafikken.

Regimekritiske nettbrukere risikerer å bli arrestert og fengslet, under påskudd av at de «undergraver samfunnet» eller sprer «skadelige rykter», skriver BBC på sine nettsider. Ifølge Amnesty International sitter minst 54 kinesere i fengsel for slik bruk av internett.

- Men jo mer de gjør for å blokkere nettet, jo hissigere blir folk etter å komme seg på nett, sier Liu Xiaobo. Han satt flere år i fengsel, etter at han i 1989 ledet en sultestreik til støtte for studentene som demonstrerte for fred på Den himmelske freds plass i Beijing.

Beijing-regjeringen er selv helt avhengig av internett som en viktig del av den nye økonomiske politikken der Kina åpner seg mot resten av verden. Samtidig forsøker den å stanse nettbruk den ikke liker, for eksempel kritisk omtale av partikongresser, påpeker Liu.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere