Kjærlighetsbarn med FARC

Foto: Scanpix/AFP PHOTO/TV NOTICIAS UNO

Da Clara Rojas ble kidnappet av FARC for mer enn fire år siden var hun valgkampleder for presidentkandidaten. Hun skal ha fått et kjærlighetsbarn med en av sine kidnappere i jungelen.

04.04.06 08:37

Påstandene blir fremmet i boka Latest News From the War av journalisten Jorge Botero. Her forteller han historien om Clara Rojas, en 41 år gammel advokat som ble kidnappet av den kolombianske geriljagruppen FARC for over fire år siden.

Symbol
Siden da har hun befunnet seg i en hemmelig fangeleir i jungelen. Der skal hun ha fått en sønn med en av sine kidnappere.

Botero er kjent for sine nære forbindelser med FARC, og han sier han har fått vite om barnet Raul Reyes, som sitter i FARCs sekretariat. Barnet skal nå nærme seg to år.

- Barnet er ikke et resultat av voldtekt eller tvang. Han er unnfanget i et forhold. Jeg håper dette barnet kan bli et symbol på den tragedien vi alle har gjennomlevd, sier Botero til journalister i følge AP. Flere tusen blir drept hvert år i geriljakrigen som pågår i Colombia.

Press om forandlinger
Historien har svirret i kolombianske medier mandag, og en rekke kommentatorer har diskutert hvilken effekt et barn kan ha på forsøkene på å utveksle gisler mot geriljasoldater i fengsel.

Colombias president Alvaro Uribe har gått med på et forslag meglet fram av Frankrike, Spania og Sveits om å forhandle med FARC om fangeutveksling. FARC sier imidlertid at de ikke har noen planer om å utveksle gisler med Uribe.

- Dette barnet kan øke det internasjonale presset på regjeringen om å komme fram til en avtale om utveksling, sier analytiker Carlos Jaramillo i Bogota. Samtidig mener han det er lite sannsynlig ettersom det skorter på viljen fra FARCs side.

Liten støtte
Da Rojas ble kidnappet i februar 2002, var hun valgkampleder for daværende presidentkandidat Ingrid Betancourt, som også ble kidnappet og fortsatt befinner seg i fangenskap. FARC sier de kjemper for sosialisme, men de har ifølge politikere på venstresiden liten folkelig støtte.

President Uribes egen far ble drept av FARC i 1980. Det er sannsynlig at han vil vinne gjenvalg i mai. FARC har intensivert angrepene i forkant av valget, og de har skutt tolv lokalpolitikere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag