Kjellerbarnas nye liv i frihet

Barna til Elisabeth og Josef Fritzl kjemper for å tilpasse seg livet i frihet etter å ha vært innelåst i skrekkjelleren hele livet.

13.01.09 22:43

Hvordan skaper du et normalt familieliv med de seks barna du fødte i fangenskap etter at faren din voldtok deg? Det er spørsmålet Elisabeth Fritzl stiller seg selv, samtidig som faren Josef Fritzl (73) venter på rettssaken mot seg selv.

De seks barna har det svært vanskelig, både mentalt og fysisk.

- De eldste barna har fortsatt store problemer, sier den østerrikske journalisten Wolfgang Höllriegl, ifølge Expressen.

Nye identiteter
Tre av barna, Lisa (15), Monika (14), og Alexander (12), bodde i frihet sammen med Josef Fritzl og hans kone Rosemarie.

De tre andre barna, Kerstin (19), Stefan (18) og Felix (5), bodde isolert i skrekkjelleren sammen med moren.

Elisabeth Fritzl, Rosemarie Fritzl og barna har oppholdt seg på en psykiatrisk klinikk i i hjembyen Amstetten i Østerrike siden tragedien ble oppdaget i april i fjor.

- Elisabeth bor nå med alle seks barna i et lite hus. Vi tror hun bor nord i Østerrike, sier Höllriegl, som er en av personene som har skrevet mest om saken.

Elisabeth og barna har fått nye identiteter og det er kun en liten gruppe sosialarbeidere og psykologer som vet hvor de blir holdt skjult.

Krevende oppgave
Höllriegl sier at Elisabeth nå gjør alt hun kan for at barna skal føle seg som en familie.

Hun har en krevende oppgave foran seg, med å forklare en ny og ukjent verden for barna som aldri hadde sett dagslys før de ble funnet av politiet.

Samtidig må hun ta seg av barna som bodde med Josef Fritzl og kona Rosemarie, og få dem til å innse at det er hun som er deres mor.

De har hele tiden kalt Rosemarie for mor, og Elisabeth krever nå at de skal kalle henne mormor. Hun vil også ha tid alene med de tre barna, og har bedt Rosemarie holde seg unna henne og barna inntil videre.

Feiret jul sammen
Rosemarie fikk likevel lov til å feire jul sammen med Elisabeth og barna.

- De lagde mat sammen med barna, sier Wolfgang Höllriegl.

Den første julen var magisk for de tre som har levd i fangenskap.

- Det er noe de fleste barn tar for gitt, men barna som vokste opp i kjelleren oppdager ny mirakler hver dag, sier en kilde til engelsk presse.

Går med bøyd nakke
Leger som behandler familien forteller at det er vanskelig å skape samhold mellom barna som levde i frihet og de som var innelåst i kjelleren.

Mens barna som bodde over bakken går på skole og har en aktiv fritid, er det vanskelig for kjellerbarna å tilpasse seg et liv i frihet.

Kerstin og Stefan kan ikke engang gå med rett rygg fordi de har vært nødt til å bøye nakken i den kun 174 centimeter høye kjelleren.

Stefan er 184 cm lang og har store problemer med ryggen. Kerstin har fått alvorlige psykiske lidelser etter hun våknet opp fra komaen. Ifølge Wolfgang Höllriegl får hun nervøse sammenbrudd, river av seg hår og spyler ned klærne sine i do.

Felix (5) ikke ødelagt
- Hver dag besøker en eller to terapeuter familien, sier journalisten.

Fem år gamle Felix er den av dem som best klarer å tilpasse seg sitt nye liv.

- Han er ikke ødelagt, og har nesten klart å få et normalt liv, sier Wolfgang Höllriegl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.