RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjemisk våpen funnet i Irak

Sist oppdatert:
En artillerigranat som inneholdt den kraftige nervegassen sarin, eksploderte mandag i Irak etter å ha blitt oppdaget av soldater i okkupasjonsstyrken.

Ifølge USA-alliansens øverste militære leder i Irak, general Mark Kimmitt, ble nervegassgranaten identifisert som en bombe ved en vei mandag, skriver svenske Expressen.

To mineryddere skal ha fått behandling etter å ha blitt utsatt for mindre doser sarin da granaten delvis eksploderte.

Men Sarin-granaten er ikke nødvendigvis gode nyheter for USA, som leter etter legitimering av invasjonen.

- Fra Iran-krigen
Dette er første gang det rapporteres om konkrete funn av den typen våpen USA og Storbritannia anførte som det viktigste argumentet for å gå inn i Irak.

– Det tidligere regimet hevdet at alle slike våpen ble tilintetgjort etter krigen i 1991, sa general Kemmitt på en pressekonferanse mandag.

En kilde i de amerikanske styrkene sier til BBC at funnet ikke betyr at masseødeleggelsesvåpen er funnet. Kilden hevder granaten stammer fra krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet, og at de som plasserte granaten i veikanten ikke nødvendigvis har visst hva den har inneholdt.

– Trolig gammel
Sjefen for det svenske forsvarets forskningsinstitutt, Åke Hellström heller også malurt i amerikanernes beger.

– Antagelig er det noe gammelt og da er det ikke så interessant. Men skulle det vise seg at granaten er av en nyutviklet type som ikke er gjort rede for tidligere, er funnet av betydelig større viktighet, sier Hellström til Expressen.

Hvis granaten skriver seg tilbake til krigen mellom Irak og Iran, mener forskningssjefen at det er mulig Saddam-regimet ikke har hatt anelse om at den eksisterte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere