*Nettavisen* Nyheter.

Kjempeblekksprut fanget på film

For første gang er det gjort videoopptak av den mystiske havskapningen. Se filmen her.

23.12.06 07:02

Kjempeblekkspruten klarte ikke å unnslippe de japanske forskerne.

Fredag la de frem videobildene av den sjeldne blekkspruten. Bildene var jackpot for zoologene som har jaktet på det dyret i flere år.

- Før oss er det ingen andre enn fiskere som har sett en levende kjempeblekksprut, sier forskningssjefen Tsunemi Kubodera til Reuters.

- Vi tror dette er første gang noen sinne en kjempeblekksprut er fanget på videofilm.

Tentakkelmonster
Inntil nylig har lite vært kjent om skapningen man antar har inspirert myten om «Kraken», et tentakkelmonster sjøfolk ga skylden for skipsforlis utenfor norskekysten på 1800-tallet, melder Reuters.

Ubekreftede rapporter går ut på at kjempeblekkspruten kan bli opptil 20 meter lang, men ifølge forskere utgjør de neppe noen trussel mot skip, fordi de tilbringer livene sine hundrevis av meter under havoverflaten.

De japanske forskerne fant blekkspruten ved å følge etter rovdyrene som lever av dem, spermasetthvalen, utenfor Ogasawaraøyene 1000 kilometer sør for Tokyo.

Aktiv
De klarte å ta de første stillbildene av en levende kjempeblekksprut i 2005, og observerte at den beveget seg rundt i vannet mer aktivt enn man tidligere hadde antatt.

Det siste eksemplaret ble tatt med agn og krok på 650 meters dyp, 4. desember i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.