RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjempebranner raser i Sør-Europa

(Andre Kosters/EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
En voldsom skogbrann i Huelva-provinsen i Sør-Spania var torsdag igjen ute av brannmannskapenes kontroll. I Portugal vokste to ulike branner sammen til ett gigantisk flammehav sør i landet. Se bildene.

Brannene hadde inntil torsdag formiddag krevd minst fire menneskeliv, blant dem et eldre ektepar som brant inne i bilen sin nær Huelva på spansk side av grensen mot Portugal. Rundt 100.000 mål med korkeik, eukalyptuslunder og krattskog er svidd av.

I Portugal har brannkatastrofen gått spesielt hardt ut over Algarve-provinsen lengst sør i landet, som er et av Europas viktigste turistmål. Rundt 400 brannfolk støttet av vannbombefly fra Spania, Hellas og Italia kjempet torsdag videre mot flammene.

Knusktørt
Tre brannfolk er kommet til skade og flere titall hus ødelagt siden de portugisiske brannene brøt ut sist helg. En varmebølge med temperaturer opp i 45 varmegrader har bidratt til tørken som gjør det svært vanskelig å hindre at flammene sprer seg.

Forholdene er like vanskelige i Spania, der flammene rundt Huelva by torsdag skjøt opp til 20 meter i været. I Galicia-provinsen lengst nordvest i landet er landområder på mer enn 10.000 mål rammet av en annen storbrann.

I det sørøstlige Frankrike er rundt 30.000 mål rundt den 2.000 år gamle byen Nimes helt ødelagt av brann.
- Her ser det ut omtrent som på månen, sukker den franske tjenestemannen Vivian May ifølge nyhetsbyrået AFP.

Påsatt?
–Her er det ingen blomster og ingen insekter mer, man hører ikke en eneste lyd fra skogen. Dette er en katastrofe for plantelivet og dyrelivet, sier May om brannene, som ifølge franske myndigheter kan være påsatt.

Mens franskmenn, portugisere og spanjoler slåss mot flammene, frykter land i den andre enden av Middelhavet at lignende storbranner skal oppstå der. I Tyrkia stiger temperaturene fra dag til dag, og myndighetene advarer om akutt skogbrannfare.

Meteorologer har spådd lavere temperatur og høyere luftfuktighet over sørlige deler av Spania og Portugal de nærmeste dagene. Portugisiske brannfolk sa torsdag at dette styrker håpet om at brannene snart kan være under kontroll. (©NTB-DPA-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere