RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjempediamanter i rommet

Sist oppdatert:
Forskere tror at noen av planetene som svirrer rundt stjerner langt ute i verdensrommet kan være laget av ren diamant.

Det finnes mye karbon ute i verdensrommet. Amerikanske forskere mener stoffet kan ha dannet hele planeter, skriver Nature.

Noen av planetene kan bli små faste kloder som jorda.

Overflaten til disse planetene er sannsynligvis dekket av tjæreaktige hydrokarboner, og de øvre lagene i grunnen er kanskje laget av grafitt. Trykket fra et par kilometer med grafitt kan være nok til å krystallisere karbonet i planetene og omgjøre det til ren diamant.

Det er Marc Kuchner fra Princeton University i New Jersey og Sara Seager fra Carnegie Institution i Washington som har lansert ideen om at karbonrikt materiale rundt stjerner kan samle seg og danne karbonplaneter.

- Kan godt være
Astrofysiker ved Universitetet i Oslo Knut Jørgen Røed Ødegaard sier til TV 2 Nettavisen at det er mulig at karbonplaneter kan omdannes til diamanter.

- Det finnes 160 planeter rundt forskjellige stjerner utenfor vårt solsystem, og alle er forskjellige fra hverandre. Vi har ikke funnet noen diamantplaneter ennå, men i teorien er det mulig at de finnes, sier han.

Røed Ødegaard sier at også vår egen sol kanskje kan bli en diamant om noen milliarder år.

Uoppnåelig for mennesker
Selv om mange kunne ønske det, er det umulig for menneskene å nyte godene fra de gigantiske edelstenene. Hvis disse planetene virkelig finnes, ligger de nemlig hauger av lyssår borte fra jorda. Dessuten ville vi blitt stekt hvis vi hadde prøvd å nærme oss planetene ettersom de befinner seg så nærme en stjerne.

Krystallisering av karbon til diamant tar fra 100 000 til noen millioner år. I tillegg tar det noen millioner år å danne en karbonplanet. Med andre ord er det ikke lett for forskerne å følge utviklingen av diamantdannelsen.

- Tålmodighet lønner seg som astronom, sier Ødegaard spøkefullt.

Lucy
Dette er ikke første gang forskere mener det finnes diamant ute i universet. Den største diamanten som noen gang er funnet, er den døde stjernen Lucy i stjernebildet Kentauren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere