RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjemper mot islamisme

(BURHAN OZBILIZI, STF/ap)
12.000 tyrkere demonstrerte lørdag for å vise at de er imot islamiseringen av landet.

Demonstrantene ville vise at de ønsker å forsvare det sekulære tyrkiske regimet mot den fremvoksende islamiseringen, som mange frykter. De veivet med tyrkiske flagg idet de marsjerte mot mausoleet til Musfata Kemal Ataturk, som regnes som grunnleggeren av det moderne Tyrkia.

Frykter islamistisk president
- Tyrkia er sekulært og vil forbli sekulært, ropte demonstrantene, ifølge AP.

Den sekulære presidenten Ahmet Necdet Sezer går av i mai, og parlamentet vil da velge en ny president. Det er fryktet at embetet kan komme til å gå til en islamistisk kandidat. Regjeringen, som er ledet av statsminister Recep Tayyip Erdogan, har sitt utspring i islamistiske grupperinger, og mange mener nå at Erdogan ønsker å overta presidentembetet.

- Det foreligger planer om å okkupere presidentpalasset, hevder den pensjonerte generalen Sener Eruygur, som er president i et parti som er oppkalt etter Ataturk, til nyhetsbyrået.

Mer religiøst
Tradisjonelt har presidentembetet i Tyrkia vært mest for en seremoniell institusjon å regne. Under Sezer har presidenten blitt et symbol for tyrkisk sekularisme.

Sezer har blant annet uttalt seg sterkt kritisk til den fremvoksende islamismen, med henvisning til grunnloven. Han har også stemt ned rekordmange lovforslag fordi han mener de er i strid med den sekulære grunnloven.

- Ingen islamistisk agenda
Regjeringen til Erdogan benekter at de har en islamistisk agenda, mens tilhengerne av en sekulær regjering mener det offentlige styret allerede er i ferd med å bevege seg i en stadig mer religiøst fundamentert retning.

Blant forslagene som har skapt bekymring, er et lovforslag om å forby utroskap. Dette ble ikke gjennomført, grunnet hardt press fra EU, som Tyrkia håper snart å kunne bli medlem av.

Men Erdogan har klart å fjerne forbudet mot muslimske hodeplagg i offentlige stillinger og skoler, og har også lagt til rette for å øke antallet religiøse skoler.

Erdogans kone er blant dem som bærer muslimsk hodeplagg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere