RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NATALIA KOLESNIKOVA (AFP)

Kjemper om Nordpolen-olje

Russland og Danmark mener internasjonal lov skal avgjøre hvem som har krav på rikdommene på Nordpolen.

Det finnes enorme mengder med olje- og gassreserver på havbunnen i nordpolområdet, og fem land kjemper om retten til disse verdifulle reservene. 13 prosent av verdens uoppdagede oljereserver og 30 prosent av den uoppdagede naturgassen ligger på den arktiske havbunnen.

Men det foregår en intens kamp om rettighetene til disse rikdommene. Kampen utkjempes mellom Norge, USA, Canada, Danmark og Russland.

Internasjonal lov
De to sistnevnte hadde et møte torsdag hvor partene ble enige om at internasjonal lov skal avgjøre striden, melder Reuters.

Ifølge internasjonale lov har de fem landene krav på økonomiske soner som ligger 320 kilometer nord for deres landegrenser.

Både Russland og Danmark hevder de har underjordiske fjellrygger som strekker seg til Arktis. Danmark er med i striden i kraft av beliggenheten til Grønland.

- Internasjonal lov bør benyttes dersom det er motstridende krav på områdene, sa den danske utenriksministeren Per Stig Møller etter møtet.

- Bør avgjøres i Arktisk Råd
- Alle problemene i Arktis, inkludert klimaendring og smeltingen av isen, kan med suksess bli vurdert og løst med etablerte internasjonale organisasjoner som for eksempel Arktisk Råd, sa den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov under en pressekonferanse etter møtet i Moskva torsdag.

Isen på Nordpolen smelter i et voldsomt tempo og innen noen tiår vil det være mulig å utvinne olje og gass i området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere