Gå til sidens hovedinnhold

Kjendis-journalist misbrukt av prest

Nyhetsankeret ble misbrukt som 14-åring. Les den sterke historien.

Thomas Roberts har vært nyhetsanker for CNNs Headline News siden 2001, men mandag kveld skal han ikke fortelle noen andres historie på lufta.

I en spesialsending av Anderson Cooper 360 vil Roberts fortelle om hvordan han ble misbrukt i tre år av en katolsk prest. På cnn.com skriver journalisten med sine egne ord om hva som skjedde:

Misbrukt i tre år
- Jeg ble et offer for seksuelt misbruk i en alder av 14 år. Overgrepene varte i tre år. Det tok meg nesten 20 år å samle styrken til å sette overgriperen min bak lås og slå. Nå, ett år etter at rettferdigheten har seiret, er jeg klar til å fortelle min historie offentlig på måter jeg aldri før har gjort, skriver Roberts.

Den katolske kirken har vært rystet av utallige sexskandaler de siste årene. Prester har misbrukt smågutter, mens ledelsen har dysset ned sakene, før sakene eksploderte i amerikanske medier.

Overgrepene mot Roberts startet da hans foreldre ble skilt. For å kunne takle situasjonen, sendte foreldre han til den lokale katolske presten for samtaler. Men istedenfor for å få støtte og veiledning, ble den da 14 år gamle gutten misbrukt.

Roberts var livredd for å fortelle hva som skjedde, både til foreldrene og skolens ledelse. Han fryktet ingen ville tro ham, og at han ville bli utvist fra skolen.

Forsøkte selvmord
- Omtrent en måned etter at overgrepene startet, forsøkte jeg å begå selvmord. Jeg tok en flaske av min mors piller og la frem pillene en etter en, forteller Roberts.

Heldigvis kom hans 17 år gamle søster inn på rommet og avbrøt selvmordsforsøket.

Familien var i sjokk etter hendelsen, men siden de ikke visste om overgrepene, mente de løsningen var å sende Roberts oftere til terapi hos presten.

Tok 20 år å stå frem
- Nesten 20 år etter at overgrepene startet, ble jeg sterk nok til å konfrontere det som hadde skjedd meg. Jeg var sterk nok til å fortelle sannheten til familien min. Jeg var sterk nok til å rapportere det til erkebispedømmet, skriver Roberts.

Sammen med en annen mann som hadde blitt misbrukt av den samme presten, stod Roberts frem og fikk presten til å tilstå ugjerningene.

Presten ble dømt til fem års fengsel, men sonet kun 10 måneder, før han satt åtte måneder i husarrest.

Roberts var lenge redd for å stå frem offentlig med sin historie.

- Hva ville folk tro? Ville det ødelegge min karriere? Men jeg kom til den konklusjonen at jeg ville skulle være redd lenger. Jeg vil ikke lenger være redd for å fortelle sannheten fordi det kan være ubehagelig for noen å høre, sier Roberts, som oppfordrer andre med lignende historier om også å stå frem.

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå