*Nettavisen* Nyheter.

Kjente dissidenter løslatt

Vietnams to mest kjente dissidenter ble løslatt i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen.

Den romersk-katolske presten Thadeus Nguyen Ly og fysikeren Nguyen Dan Que ble begge løslatt fra fengsel tirsdag, sammen med 8323 andre innsatte. Løslatelsene skjedde i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen, melder nyhetsbyrået AP.

Presten Ly hisset på seg vietnamesiske myndigheter etter at han i 2001 forsøkte å påvirke USA til å ikke ratifisere en handelsavtale med Vietnam på grunn av landets brudd på menneskerettighetene. Ly ble dømt til 15 år i fengsel, men dommen ble redusert til ti år i 2003.

Que, tidligere nominert til Nobels fredspris, har gått inn og ut av fengsel siden 1978, senest etter at han kritiserte myndighetenes grep om media i 2003. Da ble han dømt til 30 måneder i fengsel for å «misbruke demokratiske rettigheter til å motarbeide statens interesser».

USAs regjering, medlemmer av Kongressen og menneskerettighetsorganisasjoner over hele verden er glade for at de to dissidentene nå er løslatte.

Tidligere har USA kritisert Vietnam for å være et av de mest undertrykkende landene i verden når det kommer til religionsfrihet. Bare en håndfull religioner er godkjent av regjeringen i Vietnam, men flere kirkesamfunn opererer illegalt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.