RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjente dissidenter løslatt

Vietnams to mest kjente dissidenter ble løslatt i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen.

Den romersk-katolske presten Thadeus Nguyen Ly og fysikeren Nguyen Dan Que ble begge løslatt fra fengsel tirsdag, sammen med 8323 andre innsatte. Løslatelsene skjedde i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen, melder nyhetsbyrået AP.

Presten Ly hisset på seg vietnamesiske myndigheter etter at han i 2001 forsøkte å påvirke USA til å ikke ratifisere en handelsavtale med Vietnam på grunn av landets brudd på menneskerettighetene. Ly ble dømt til 15 år i fengsel, men dommen ble redusert til ti år i 2003.

Que, tidligere nominert til Nobels fredspris, har gått inn og ut av fengsel siden 1978, senest etter at han kritiserte myndighetenes grep om media i 2003. Da ble han dømt til 30 måneder i fengsel for å «misbruke demokratiske rettigheter til å motarbeide statens interesser».

USAs regjering, medlemmer av Kongressen og menneskerettighetsorganisasjoner over hele verden er glade for at de to dissidentene nå er løslatte.

Tidligere har USA kritisert Vietnam for å være et av de mest undertrykkende landene i verden når det kommer til religionsfrihet. Bare en håndfull religioner er godkjent av regjeringen i Vietnam, men flere kirkesamfunn opererer illegalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere