Gå til sidens hovedinnhold

- Kjøligere forhold til USA

Hamas-besøket kan bli oppfattet som en kursendring i norsk utenrikspolitikk, tror USA-ekspert Svein Melby. Konsekvensene kan være et kjøligere forhold mellom Norge og USA.

USAs utenriksminister Condoleezza Rices nære medarbeider Kurt Volker sier i et intervju med TV2-Nyhetene tirsdag at det å ha direkte kontakt med Hamas på det nivået Norge har hatt, er et problem. Videre påpeker han at tirsdagens Hamas-besøk bryter med Vestens linjer. Les intervjuet her

- Bekymret
Seniorforsker Svein Melby ved Instituttet for forsvarsstudier sier til TV 2 Nettavisen at kritikken fra Kurt Volker kan være et tegn fra amerikansk side at USA føler at den norske regjeringen fører en annen kurs enn tidligere.

- Jeg har et inntrykk av at amerikanerne oppfatter at det er en kursjustering som foregår i norsk utenrikspolitikk og at det bekymrer dem, sier Melby til TV 2 Nettavisen.

Melby påpeker at det er flere faktorer som kan ha bidratt til at USA føler nettopp dette. Blant annet er det den raske tilbaketrekningen av de norske styrkene i Irak og ikke minst episoden med finansministeren som gikk god for SVs boikottaksjon av Israel i vinter.

Kjøligere forhold
Han sier at en konsekvens kan være at forholdet mellom Norge og USA blir litt kjøligere, og at Norge kanskje får litt vanskeligere tilgang til USA når det gjelder å fremme norske interesser. Likevel påpeker han at USA og NATO vil forbli Norges viktigste allierte.

- Vi har store fellesinteresser, så vi snakker ikke om dramatiske konsekvenser, og USA er fortsatt vår viktigste allierte, sier Melby.

Nærmere samarbeid med EU
Han påpeker at den norske regjeringen kan ha gitt utrykk for at Norge vil erstatte noe av samarbeidsforholdet til USA med ett nærmere samarbeid til EU.

- Pendelen har vel blitt pushet litt mer mot Europa, og det tror jeg ikke USA setter pris på. Dette er nyanser, men viktige nyanser, sier Melby.

- Da er det mulig vi styrker våre aksjer et annet sted, men dette er det umulig å si noe sikkert om, legger han til.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs utenriksminister Condoleezza Rice i Washington torsdag. Ifølge Kurt Volker kommer Rice til å utrykke sin bekymring rundt Hamas-besøket overfor Støre.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her