*Nettavisen* Nyheter.

Kjører på Mars nå

Foto: NASA (EPA)

Endelig er Spirit klar. Torsdag rullet kjøretøyet for første gang bortover Mars-overflaten.

15.01.04 11:24

Tidlig torsdag morgen gjorde Spirit seg ferdig med en trepunkts snuoperasjon som krevdes for at roveren skal kunne kjøre ned rampen og ned på Mars-overflaten.

- Vi er veldig spente med henhold til hvor vi er i dag. Vi er akkurat ferdig med undersøkelsene av landingsfartøyet, og nå er vi klare til å utforske Mars, sier Kevin Bruke ved Nasas Jet Propulsion Laboratory.

Sent onsdag kveld ble kommandoen om å kjøre tre meter framover sendt til Spirit. Tre meter er akkurat nok til å få alle seks hjulene ned på overflaten. Denne operasjonen er en av de mest kompliserte på ferden, selv om den tre meter lange turen bare tar 78 sekunder.

Derfor var det stor jubel på kontrollseneteret i Pasadena da de første bildene fra roveren viste at den hadde rullet kontrollert ned rampen, og etterlatt seg tydelige hjulspor.

- Dette er en stor lettelse. Vi er på Mars. Spirit har landet, strålte Rob Manager, som ledet arbeidet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Roverens første jobb er å lokalisere solen med sitt panoramakamera og kalkulere utfra solens posisjon hvor antennen må peke for å være rettet mot jorden, forteller oppdragsleder Jennifer Trosper.

Roveren skal etter planen kjøre 250 meter til et krater øst for landingsstedet, og siden rette nesa mot noen åser tre kilometer unna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.