*Nettavisen* Nyheter.

Kjørte over demonstrantene

Her torpederer politiet en av båtene til G8-demonstranter. Se video.

07.06.07 17:49

Aksjonister fra Greenpeace forsøkte torsdag å komme seg inn i båt til Kempinski Grand Hotel Heiligendamm, der G8-møtet er i full gang. Det idylliske hotellet ligger helt nede ved vannkanten, og mye tyder på at aksjonen var nøye planlagt. Senest onsdag raidet tysk politi Greenpeace-båten «Arctic Sunrise», som ligger i Østersjøen, ifølge Ekstra Bladet.

Se mer video fra den ville båtjakten på TV 2 Sumo

Det har også vært nye demonstrasjoner ved sikkerhetsgjerdet på land. Se dem her på TV 2 Sumo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AP)

Vill jakt
Videobildene fra et helikopter viser den ville båtjakten der aksjonister i to gummibåter kjørte i full fart inn mot stranda der luksushotellet ligger. Politiet tok opp jakten, og klarte å presse aksjonistene ut på sjøen igjen. De unnslapp likevel gang på gang, inntil en større politibåt fikk opp farten og kjørte inn mot demonstrantene fra siden slik at båten måtte stoppe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AP)

Straks omringet flere politibåter demonstrantene, som holdt et gult banner opp mot helikopteret: «G8: ACT NOW».

- Ikke gi opp, Merkel
Greenpeace-aksjonistene forsøkte å overrekke G8-lederen Angela Merkel et brev der den tyske forbundskansleren oppfordres til å ikke gi opp kampen for å komme fram til bindende mål for klimakutt på møtet.

USAs president George W. Bush har gjentatt flere ganger at han ikke kommer til å gå med på slike mål.

Kysten utenfor Heiligendamm er beskyttet av et 4,5 kilometer langt sikkerhetsnett under vannet, i tillegg til at det patruljeres av politi- og marinebåter, ifølge Ekstra Bladet.

Overnattet i sikkerhetssonen
Demonstrantene sa onsdag at det ikke blir flere blokader av veiene inn til møteområdet torsdag, og situasjonen ble i natt beskrevet som fredelig. Politiet satte derfor ikke inn tiltak for å fjerne og spre G8-demonstrantene, selv om flere av dem befant seg innenfor sikkerhetssonene.

Se video på TV 2 SUMO: Politiet brukte vannkanoner
Se video på TV 2 SUMO: Spent situasjon
Se video på TV 2 SUMO: Bush møtte Blair

Flere av demonstrantene tilbrakte natten ved sikkerhetsgjerdene, og det var leirbål å se flere steder, ifølge Spiegel Online.

Over 160 personer ble arrestert etter blokade og demonstrasjoner onsdag, og det var harde tak mellom politi og demonstranter.

Bush skal møte Putin
G8-lederne har et hektisk møteprogram i Heiligendamm, og tidlig torsdag morgen møttes George W. Bush og Tony Blair til et avskjedsmøte. Senere i dag, klokken 15.10 norsk tid, skal USAs president møte Russlands president Vladimir Putin. Det er knyttet stor spenning til møtet, på grunn av uenighet om USAs planlagte rakettskjold.

Se nyhetsinnslag på TV 2 Sumo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.