RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøpte henrettede kinesere

Den kontroversiell tysk anatomen gunter von Hagen som stiller ut kropper av døde mennesker, innrømmer at fabrikken hans i Kina har kjøpt to henrettede kinesiske fanger.

I utgaven som utkommer mandag, siterer ukemagasinet Der Spiegel interne forretningsdokumenter fra fabrikken "Von Hagens Plastination LTD" i Dalian i Kina. En fortegnelse over fabrikkens innhold fra november 2003 viser at fabrikken da hadde 647 lik på lager. Likene skulle gjennomgå en teknikk som kalles plastinasjon.

Minst to av likene, framgikk det av papirene, var henrettede fanger. I intervjuet med Der Spiegel innrømmer den omstridte anatomien, utstilleren og fabrikkeieren Gunter von Hagen at det forholder seg slik. Han sier imidlertid at han ble "forferdet" over å oppdage det.

Kulehull

De to likene, en mann og en kvinne, hadde begge kulehull i hodet. De ble overlevert til tyskerens fabrikk i Dalian i desember 2001. Von Hagen sier han senere avskjediget de ansvarlige.

Men ifølge Der Spiegel har flere lik hull etter skudd som er gått inn i hodet. Andre har ifølge ukemagasinet klare kryssnitt i magen. Magasinet mener det siste er tegn på at indre organer er blitt tatt ut, noe som skal være vanlig med henrettede.

Plastinasjon er en teknikk der kroppens egne væsker og fett erstattes med forskjellige typer lim og silikon. Til slutt framstår kroppene som gjennomsiktige og man kan se forskjellige typer vev som muskelmasse, benbygning og vitale organer.

Metoden er funnet opp av von Hagen, som tidligere har sagt at han hadde et lager av 250 lik. Ifølge Der Spiegel viser det nye og mye høyere antallet på 647 lik i fabrikken hans i Dalian at han aktivt har skaffet seg flere døde mennesker å eksperimentere med.

Streng ledelse

På fabrikken i Dalian arbeider "170 strengt ledede kinesiske arbeidere" med å behandle likene etter von Hagens retningslinjer, og magasinet beskriver arbeidsrytmen som sammenlignbar med samlebånd.

Von Hagen har to andre anlegg, i Bisjek i Kirgisistan og i Heidelberg i Tyskland. Utstillingen "Körperwelten", eller Kroppsverdener, vekker kontroverser og strid over alt der den vises, men har pågått i nye former siden 1996.

Von Hagen ville selv ikke kommentere artikkelen før tidligst tirsdag, etter at han er kommet tilbake fra London, opplyser arrangøren av utstillingen, Angelina Whalley, til det tyske nyhetsbyrået DPA.

I november i fjor avdekket ukemagasinet Stern ulovlig likhandel bak flere av de utstilte figurene. De var blitt kjøpt i Kirgisistan uten at pårørende var blitt spurt eller informert, og var blitt god inntektskilde for von Hagen.

(NTB-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere