RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar seier for Netanyahu i Israel

Israels statsminister jubler etter valgseieren.
Israels statsminister jubler etter valgseieren. Foto: Amir Cohen (Reuters)
Sist oppdatert:
Statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud ligger an til å få 29 eller 30 representanter i nasjonalforsamlingen idet 99 prosent av stemmene er talt opp etter valget i Israel.

Opposisjonsleder Yitzhak Herzog har gratulert Benjamin Netanyahu med seieren i det israelske valget.

Idet 99,5 prosent av stemmene var talt, lå Netanyahus parti Likud an til å få 29 eller 30 av Knessets 120 representanter.

Herzogs valgforbund Sionistunionen ser ut til å måtte nøye seg med 24 mandater, ifølge avisa Haaretz.

Valgdagsmålinger som ble offentliggjort etter valget tirsdag, tydet på at Likud og Sionistunionen ville få omtrent like mange mandater.

I forkant av valget ble det gjort meningsmålinger som tydet på at Sionistunionen ville vinne valget.

Forhandlinger med andre partier må uansett til før en ny regjering kan komme på plass. En rekke eksperter mener Netanyahu har best forutsetninger for å danne en ny koalisjonsregjering. Selv sier Netanyahu at han vil ha en regjering på plass innen to til tre uker.

Stor seier
- Mot alle odds: En stor seier for Likud, sa en gledestrålende Netanyahu i en tale til sine tilhengere tirsdag kveld.

Da var det offentliggjort valgdagsmålinger som viste at opposisjonens forsprang på meningsmålingene hadde forduftet i innspurten av valgkampen. Målingene ga både Netanyahus parti Likud og valgforbundet Sionistunionen om lag 27 representanter i nasjonalforsamlingen Knesset.

Utover natten ble det klart at Netanyahus innspurt hadde vært enda mer effektiv. Likud lå an til å få 29 mandater da nesten alle stemmene var talt opp, mens Sionistunionen måtte nøye seg med 24.

Må forhandle
Også Yitzhak Herzog fra Sionistunionen, som befinner seg på venstresiden i israelsk politikk, lovet tirsdag kveld å prøve å danne ny koalisjonsregjering.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å danne en nye regjering med en sosial profil, sa han.

TALTE: Yitzhak Herzog før han skulle tale til sine støttespillere i Tel Aviv tirsdag. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix

En rekke eksperter mener det er klart at Netanyahu og høyrepartiet Likud har best forutsetninger for å få på plass en ny koalisjon. Men uansett blir det nødvendig med forhandlinger med andre partier.

– Det er ingen tvil om at det er høyresiden som har vunnet, men man trenger 61 mandater for å sikre et flertall. Det gjenstår med andre ord ganske tøffe koalisjonsforhandlinger, sa Midtøsten-forsker og stipendiat Marte Heian-Engdal ved Universitetet i Oslo til NTB tirsdag.

Netanyahu er trolig avhengig av støtte fra sentrum-høyrepartiet Kulanu, som ledes av den tidligere Likud-ministeren Moshe Kahlon. Han har så langt ikke sagt hvilken av blokkene han foretrekker.

Ingen palestinsk stat
Den arabiske Felleslisten blir tredje størst i Knesset, viser de foreløpige resultatene. Alliansen er en nykommer ved årets valg og består av tre arabiske partier og Israels gamle kommunistparti, det jødisk-arabiske Hadash.

I innspurten av valgkampen uttalte Netanyahu at palestinerne ikke vil få sin egen stat så lenge han er statsminister. Dermed trakk han tilbake sin støtte til den såkalte tostatsløsningen. I tillegg lovet han at jødiske bosettere skal få bygge nye bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Utspillene kan ha økt Likuds oppslutning blant høyreorienterte kjernevelgere. De vil også kunne bidra til å vanskeliggjøre Israels forhold til USA og europeiske land, som mener tostatsløsningen er veien å gå for å løse konflikten mellom Israel og palestinerne. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere