*Nettavisen* Nyheter.

Klar seier til Putin-venner

Foto: APF Photo/ITAR-TASS (Scanpix)

Partiet Det forente Russland, som støtter president Vladimir Putin, knuste både kommunistene og de liberale, og vant en overlegen seier i søndagens valg på ny nasjonalforsamling.

Søndagens valg er det fjerde etter kommunismens fall, og valget ser ut til å forandre det politiske landskapet i Russland.

Da 80 prosent av stemmene var talt opp mandag morgen ledet Det forente Russland med 36,7 prosent. Kommunistpartiet og partiet til ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij, Liberaldemokratene, knivet langt bak om andreplassen med henholdsvis 12,8 og 12 prosent.

De foreløpige resultatene viste også at begge de to liberale partiene, Høyreunionen (SPS) og Jabloko, lå under sperregrensen på 5 prosent, og er dermed for første gang siden Sovjetunionens fall er ute av Dumaen.

Lederen for det russiske kommunistpartiet, Gennadij Zjuganov, sa søndag kveld at valget var "en skammelig farse". Han mistenker at stemmeoversikter gitt til de lokale valgmyndighetene er blitt manipulert. Lederen for den nasjonale valgkomiteen avviser blankt beskyldningene om fusk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.