RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar til Venus-reise

Sist oppdatert:
Europas romfartsbyrå skal for første gang sende et romfartøy til Venus.

Romfartøyet Venus Express er nå på plass ved Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan. 9. november skal det skytes ut i rommet med Venus som mål. Mens det går i bane rundt planeten skal romfartøyet utforske Venus’ atmosfære, samt hvordan de øvre delene av atmosfæren vekselvirker med solvinden, skriver Norsk Astronautisk Forening på sin nettside romfart.no.

illustrasjonsfoto venus express esa omskip rakett romferge romfartøy
illustrasjonsfoto venus express esa omskip rakett romferge romfartøy

Et tykt skylag dekker Venus, derfor er ikke overflaten synlig utenfra. Likevel har man ved hjelp av radar fra Jorden og romfartøyer i bane rundt planeten klart å kartlegge overflaten.

Venus er den planeten i solsystemet som i størrelse og masse ligner mest på Jorden. Men omgivelsene der er langt mer ekstreme. Mens gasstrykket ved jordoverflaten normalt er omkring én atmosfære, er det hele 90 atmosfærer ved Venus-overflaten. På Venus utgjør karbondioksid hele 96 prosent av atmosfæren. Dette gir en voldsom drivhuseffekt, som gjør at temperaturen på planetens overflate er rundt 470 grader.

Tidlig i sin historie hadde Venus trolig store mengder vann, slik Jorden har i dag. Men det meste av vannet har fordampet og drevet bort, slik at planeten i dag nærmest er knusktørr.

Ferden fra Jorden og til Venus kommer til å ta 162 døgn. Venus Express skal holdes i drift i to Venus-rotasjoner, det vil si i omtrent 500 døgn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere