*Nettavisen* Nyheter.

Klart for en ny JFK?

Foto: EPA/STEVE POPE

Senator John F. Kerry kan bli George W. Bushs utfordrer når kampen om presidentmakten skal utkjempes til høsten. Troverdighet i viktige spørsmål som nasjonal sikkerhet og USAs militære engasjement kan bli nøkkelen til seier.

Vietnam-veteranen Kerry ble offentlig kjent allerede i 1971 – da han som 27-åring vitnet for Senatets utenrikskomité, og gikk hardt ut mot den amerikanske krigføringen i Vietnam.

Vitnemålet vakte ifølge CNN oppsikt, fordi Kerry hadde en strålende militærkarriere som offiser i Marinen bak seg. For innsatsen i Vietnam ble han dekorert med en Silver Star, en Bronze Star og tre ganger fikk han Purple Heart.

Mektig og rik
John F. Kerry, som fylte 60 år like før jul, er gjennom sin mor knyttet til den mektige Forbes-familien, og han er gift med styrtrike Teresa Heinz, enke etter ketsjupmilliardær og senator John Heinz. Teresa Heinz Kerry skal være god for 600 millioner dollar (drøyt fire milliarder norske kroner), så ektemannen trenger ikke bekymre seg for om han har penger nok til å drive valgkamp.

Kerry gjorde sitt første forsøk på en politisk karriere allerede i 1972, da han tapte kampen om et sete i Kongressen. Han utdannet seg som jurist etter at han forlot Marinen, og startet deretter sin sivile karriere som aktor i Massachusetts i 1976. Seks år senere ble han valgt til viseguvernør i samme stat, og to år senere ble han innvalgt i Senatet.

Støttet Irak-krigen
I Senatet har han markert seg som en liberaler, på linje med sin politiske kollega, veteranen Edward Kennedy. Han har ledet flere granskingskommisjoner i Senatet, og har i tillegg markert seg som utdanningsforkjemper.

Han var motstander mot at USA skulle sende militære styrker til Persiabukta i 1991 (Golfkrigen), men støttet beslutningen om å bruke militærmakt mot Irak. Til tross for dette har han i harde ordelag kritisert Bushs Irak-politikk, som han har sammenlignet med situasjonen i Vietnam.

Bodde i Norge
Kerry har også kritisert president Bush for å ikke samarbeide tettere med landets allierte i Irak-spørsmålet, og mener USA mangler en konsekvent og sammenhengende plan for å vinne freden i landet.

- George Bushs visjoner passer ikke for det USA jeg gikk inn i Marinen for å forsvare, det landet jeg har kjempet for i Senatet, og som jeg håper å få lede som president.

PS! Det hører med til historien at John Kerry i sin ungdom bodde i Norge. Ifølge VG bodde han i Oslo da han var 13-14 år, mens hans far i to år var ansatt ved den amerikanske ambassaden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.