Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klart for valgthriller i Danmark

VALGTHRILLER: De danske Socialdemokraternes statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt og statsminister Lars Løkke Rasmussen kjemper mot hverandre i det danske valget.
VALGTHRILLER: De danske Socialdemokraternes statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt og statsminister Lars Løkke Rasmussen kjemper mot hverandre i det danske valget. Foto: Keld Navntoft
Sist oppdatert:
Ingen tør å spå utfallet av dagens thriller-valg i Danmark, der meningsmålingene har vist tilnærmet dødt løp i ukevis.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne kjemper for å beholde regjeringsmakten, men de borgerlige med Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen i spissen har ligget hårfint foran på de siste meningsmålingene.

DIREKTE: Følg valget i Danmark direkte nederst i saken.

Ifølge Ritzau Index, som er et gjennomsnitt av de fem siste målingene, ligger opposisjonen an til å få 50,6 prosent av stemmene i dagens valg.

De to regjeringspartiene Socialdemokraterne og De radikale, sammen med støttepartiene SF og Enhedslisten, ligger an til å få 49,4 prosent.

Om noen av dem klarte å sanke flere stemmer under debatten får de først svar på etter at valglokalene har stengt klokka 20 og opptellingen begynner, men debatten var langt fra spennende og mange danske velgere er trolig fortsatt usikre på hvem de skal stemme på.

En undersøkelse etter valget i 2011 viste at 28 prosent av velgerne først bestemte seg i løpet av det siste døgnet før valget, og en tredel av disse tok beslutningen først på selve valgdagen.

Plassene i Folketinget fordeles etter en særegen dansk metode, der et parti som får 10 prosent av stemmene også skal være sikret 10 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen.

Valgsystemet i Danmark er dermed et av de matematisk mest rettferdige i verden, men regnemetodene som benyttes når plassene skal fordeles er til gjengjeld svært kompliserte. (©NTB)

DIREKTE: Følg NTBs dekning av valget i Danmark her:

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!