*Nettavisen* Nyheter.

Klatre som Spider-Man

Britisk forskning kan gjøre det mulig å gjenskape superheltens klatreevner.

07.08.06 10:10

Ved laboratoriene til den britiske våpenutvikleren BAE Systems arbeider man nå med et nytt materiale som skal gi supergrep. Stoffet blir beskrevet som en «molekylær borrelås», og har fått navnet Synthetic Gecko. Materialet bruker ikke lim eller trykk for å henge på vegger, men gjenskaper den naturlige festeteknikken til øglen den har navn etter, melder The Guardian.

Dersom det lar seg gjøre å masseprodusere materialet vil gripeegenskapen kunne bygges inn i sko og andre gjenstander, slik at folk kan klatre opp slette veggflater, ikke helt ulikt superhelten Spider-Man.

Ifølge forskerne skal en kvadratmeter Synthetic Gecko være så sterkt at det kan brukes til å løfte en familiebil i lufta.

- Det er fremdeles i en tidlig fase av utviklingen, men vi har lagd mindre stykker av materialet som gjenskaper det gekkoøglen gjør, sier sjefsutvikler Jeff Sargent til The Guardian.

Gekkoen kan løpe opp vegger og over vinduer uten å ramle ned, fordi de små føttene dens er dekket av mikroskopiske hår som utvides nederst. Dette bringer gekkoens føtter så nær veggen at den kan utnytte tiltrekningskraft på molekylnivå. Det er denne evnen BAE nå har gjenskapt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.