Kler av norske fredsforhandlere

De norske forhandlerne under Oslo-prosessen var ikke brobyggere, men lot seg bruke rått av Israel, mener forsker Hilde Henriksen Waage.

26.04.04 11:19

Mandag lanserer hun rapporten «Peace Making Is a Risky Business» om Norges rolle i Oslo-prosessen. Rapporten er skrevet på oppdrag av Utenriksdepartementet.

I rapporten avliver Hilde Henriksen Waage myten om Norges rolle som en nøytral brobygger. I stedet hevder hun at trekløveret Johan Jørgen Holst, Terje Rød-Larsen og Mona Juul villig lot seg bruke av Israel.

- De var oppslukt av tanken på å kunne bidra til fred i Midtøsten. Men handlingsrommet var svært begrenset. Det måtte de forstå, sier Henriksen Waage til TV 2 Nettavisen.

Holst
Hun understreker at trioen ikke var spesielt Israel-vennlige i utgangspunktet, men at fredsprosessen tvang Norge til å føye seg etter den sterkeste parten. Ellers ville den hemmelige bakkanalen gå i vasken.

På ett tidspunkt var til og med Norge villig til å risikere det gode forholdet til USA for å få til en avtale. Selv den ellers USA-lojale utenriksministeren Johan Jørgen Holst godtok Israels krav om ikke å informere Washington da Israel hevet forhandlingene i Oslo til høyt politisk nivå.

- Også på dette punktet var Norge villig til å la seg diktere av Israel, hevder Henriksen Waage.

Arafat
I 1979 luftet Yasser Arafat tanken om å bruke Norge som en tilrettelegger. Palestinerne trengte et land som hadde åpne kommunikasjonslinjer med Israel. Med sitt lange og nære forhold til Israel var Norge den perfekte partneren.

Først over ti år senere var tanken moden. Da var Arafat og PLO sterkt svekket. Etter Israels invasjon av Libanon i 1982, måtte Arafat flykte til Tunis. Radikale grupper som Hamas truet posisjonen hans i de palestinske områdene, og Arafat skjøt seg selv i foten ved å støtte Saddam Hussein under Gulf-krigen.

For Israel var en svekket Arafat en ideell motpart.

- At Arafat forsvinner er en større risiko enn at han eksisterer, skrev Shimon Peres om den palestinske lederen.

Lot seg bruke
I tillegg kunne israelerne utnytte at Norge ikke hadde noen pressmidler å bruke i forhandlingene. De norske tilretteleggerne Terje Rød-Larsen, Mona Juul og statssekretær Jan Egeland var atskillig lettere å forholde seg til enn et kravstort USA. I de offisielle forhandlingene i Washington brukte USA med George Bush senior og utenriksminister James Baker i spissen økonomisk press overfor Israel. Noe tilsvarende press fra Norge var utelukket.

Fra Oslo-kanalen åpnet i januar 1993 til undertegningen av Oslo-avtalen i september, presset Israel på for å få en avtale mest mulig på sine premisser. Kombinasjonen av et svakt PLO og et lydhørt Norge ga uttelling. Johan Jørgen Holst overtalte til stadighet Arafat og palestinerne til å godta nye krav.

- De norske forhandlerne lot seg bruke. De kom når Israel ba dem komme, de ga palestinerne det israelerne ba dem overbringe og de visste godt at dette var den eneste måten en avtale kunne komme i havn på, skriver Hilde Henriksen Waage.

Risikabelt
I løpet av våren 1993 endret Norges rolle seg fra tilrettelegger til aktiv forhandler. Dermed ble Norge en part i forhandlingene som i ettertid ble holdt ansvarlig for resultatet. Det har vært merkbart etter at Oslo-prosessen ble kjørt i grøfta. Oslo er ikke lenger en hedersbetegnelse i Midtøsten.

Hilde Henriksen Waage mener norske regjeringer bør ha Oslo-prosessen i mente når Norge markedsføres som fredsmekler.

- Mange av fredsengasjementene gir inntrykk av at Norge ikke er klar over hva disse rollene innebærer, mener Henriksen Waage.

Hun tror ikke lille Norge bør ha noen illusjoner om sin egen betydning som nøytral tilrettelegger.

- Oslo-prosessen viser at dersom et lite land som Norge skal ha noen rolle å spille i fredsprosesser der maktforholdet er så skjevt som det er i Midtøsten, tvinges Norge til å føye seg etter den sterkeste parten, mener hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.